Prim-ministrul britanic, Theresa May, a lăudat abordarea preşedintelui american, Donald Trump, la summit-ul NATO de săptămâna trecută, afirmând că a reuşit să încurajeze aliaţii să îşi mărească cheltuielile pentru apărare, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Împărtăşim viziunea sa şi ne dorim să vedem cum aliaţii iau măsuri pentru a ajunge la angajamentul luat la summit-ul din Ţara Galilor în 2014 de a cheltui 2% din Produsul Intern Brut  pe apărare iar 20% din aceste cheltuieli pe echipamente”, a afirmat May.

„Este ceva la care dorim să ajungem şi un număr limitat de state au reuşit, printre care şi SUA. Faptul că Trump a subliniat acest aspect a făcut o diferenţă”, a adăugat ea.

„Doar anul trecut au fost adăugate încă 41 de miliarde de dolari pentru bugetele de apărare statelor membre şi a existat sentimentul la acest summit, după discuţia iniţiată de Trump, că vom vedea statele că îşi vor mări eforturile nu doar să ajungă la 2% dar şi că vom vedea o urgentare a eforturilor”, a precizat May.

Trump a plecat de la summit-ul din Bruxelles după discuţii tensionate în care a setat un termen limită în ianuarie pentru ca statele membre să îşi mărească cheltuielile pentru apărare şi a sugerat că SUA ar putea ieşi din NATO dacă acest lucru nu se va întâmpla.

May a declarat că aliaţii trebuie să continue să se lupte cu eforturile Rusiei de a le submina interesele şi valorile: „Dar, după cum am căzut de acord cu preşedintele Trump săptămâna trecută, trebuie să abordăm situaţia dintr-o poziţie de unitate şi putere”.

„Acest lucru înseamnă să fim clari şi de neclintit în privinţa nevoii Rusiei de a-şi schimba comportamentul şi câtă vreme Rusia persistă în a ne submina interesele şi valorile, trebuie să continuăm să luptăm”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.