Statele Unite au furnizat informaţii referitoare la trupele ruse pe câmpul de luptă care le-au permis ucrainenilor să vizeze şi să ucidă mulţi dintre generalii ruşi în războiul din Ucraina, potrivit unor înalţi oficiali americani, relatează The New York Times.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oficialii ucraineni au declarat că au ucis aproximativ 12 generali din prima linie, un număr care i-a uimit pe analiştii militari.

Ajutorul oferit de SUA face parte dintr-un efort secret al administraţiei Biden de a furniza informaţii în timp real pe câmpul de luptă Ucrainei. Aceste informaţii includ şi mişcările de trupe ruseşti anticipate, obţinute din evaluările recente ale americanilor ale planului secret de luptă al Moscovei referitor la luptele din regiunea Donbas, din estul Ucrainei, au spus oficialii. Ei au refuzat să precizeze câţi generali au fost ucişi ca urmare a asistenţei oferite de SUA.

Statele Unite s-au concentrat pe furnizarea locaţiei şi a altor detalii cu privire la cartierul general mobil al Armatei ruse, care se mută frecvent. Oficialii ucraineni au combinat aceste informaţii geografice cu propriile informaţii, inclusiv comunicaţii interceptate care alertează Armata ucraineană în legătură cu prezenţa unor ofiţeri ruşi de rang înalt, pentru a efectua atacuri de artilerie şi alte atacuri care s-au soldat cu moartea ofiţerilor ruşi.

Oferirea informaţiilor face parte dintr-un flux intensificat de asistenţă SUA, care include arme mai grele şi ajutor de zeci de miliarde.

Oficialii americani nu au descris modul în care au obţinut informaţiile despre cartierul general al trupelor ruse, de teamă să nu pună în pericol metodele de colectare. Însă pe tot parcursul războiului, agenţiile de informaţii din SUA au folosit o varietate de surse, inclusiv sateliţi clasificaţi şi comerciali, pentru a urmări mişcările trupelor ruseşti.

Întrebat despre informaţiile furnizate ucrainenilor, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a spus că ”nu vom vorbi despre detaliile acestor informaţii”, însă a recunoscut că Statele Unite oferă ”Ucrainei informaţii pe care le pot folosi pentru a se apăra”.

După publicarea acestui articol, Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate, a declarat într-un comunicat că informaţiile de pe câmpul de luptă nu au fost furnizate ucrainenilor ”cu intenţia de a ucide generali ruşi”.

Nu toate atacurile au fost efectuate cu ajutorul informaţiilor americane. Un atac care a avut loc la sfârşitul săptămânii în estul Ucrainei, care l-a vizitat pe generalul Valeri Gerasimov, un ofiţer rus de rang înalt, nu a fost organizat cu ajutorul informaţiilor americane, potrivit mai multor oficiali americani. Statele Unite interzic furnizarea informaţiilor referitoare la cei mai importanţi lideri ruşi, au subliniat oficialii americani.

Statele Unite furnizează în mod obişnuit informaţii în legătură cu mişcarea trupelor şi echipamentelor ruseşti şi ajută Ucraina să confirme locaţia ţintelor critice. Alţi aliaţi NATO oferă, de asemenea, informaţii în timp real armatei ucrainene.

Administraţia Biden furnizează arme noi care ar trebui să îmbunătăţească capacitatea Ucrainei de a viza ofiţerii ruşi de rang înalt. Versiunea mai mică a dronei Switchblade, care urmează să ajungă în curând pe câmpul de luptă, poate fi folosită pentru identificarea şi uciderea soldaţilor şi ar putea elimina un general aflat într-un vehicul sau care dă ordine în prima linie.

Informaţiile pe care Statele Unite le-au furnizat Ucrainei au fost într-adevăr valoroase, însă generalii ruşi s-au expus adesea la interceptări electronice, vorbind la telefoane şi radiouri, au declarat oficiali militari americani.

Tacticile militare ruseşti au contribuit, de asemenea, la vulnerabilitatea generalilor superiori, din cauza ierarhiei de comandă centralizată, de sus în jos, care oferă autoritate de luare a deciziilor doar la cele mai înalte niveluri. Astfel, generalii ruşi sunt forţaţi să întreprindă călătorii riscante în primele linii pentru a rezolva probleme logistice şi operaţionale.

Luna trecută, Statele Unite au crescut fluxul de informaţii oferit Ucrainei despre forţele ruse desfăşurate în Donbas şi Crimeea, în timp ce forţele militare ale Kievului se pregăteau să se apere împotriva unei ofensive reînnoite a Moscovei în estul Ucrainei, au declarat oficialii americani.

”Există o cantitate semnificativă de informaţii care circulă către Ucraina din Statele Unite”, a declarat, marţi, preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore din Armata Statelor Unite, generalul Mark A. Milley.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.