O Thailandă fericită se bucura miercuri de succesul unei periculoase misiuni în străfundurile unei grote inundate de salvare a 12 tineri fotbalişti şi antrenorului lor, care se află în recuperare la spital, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Salvatori şi scafandri străini experimentaţi flancaţi de comanduri din Marina thailandeză sunt salutaţi drept eroi după ce i-au scos pe băieţi din grota Tham Luang, în nordul Thailandei, în care au rămas blocaţi din 23 iunie, din cauza creşterii nivelului apei.

Copiii cu vârste între 11 şi 16 ani şi antrenorul lor în vârstă de 25 de ani au fost salvaţi în decurs de trei zile, ultimul grup marţi seara.

Exclamaţia "Hooyah", preluată de la Marina americană şi menită să întărească moralul, era virală pe reţele de socializare thailandeze. Presa se bucură de o ”Misiune îndeplinită”, proclama ziarul The Nation.

Timp de 18 zile, Thailamda şi restul lumii au fost suspendate de proba la care a fost supusă echipa ”Mistreţii sălbatici”. Ploi care s-au abătut din nou asupra acestei regiuni de la frontiera cu Myanmarul şi Laosul au sporit urgenţa.

Fotbaliştii au petrecut nouă zile în adâncul grotei până când doi scafandri britanici să reuşească să-i găsească, la începutul săptămânii trecute. Emaciaţi, dar în viaţă, ei se aflau pe un promontoriu, la peste patru kilometri de intrarea în vasta reţea subterană.

După această găsire, salvatori au trecut disperaţi în vedere toate soluţiile posibile, de la săparea unor tuneluri în munte şi până la a-ipune săaştepte în subteran săptămâni, până la sfârşitul musonului.

MORAL BUN

Însă în faţa ameninţării unor noi ploi şi scăderii nivelului oxigenului în grota în care s-au refugiat, autorităţile au decis duminică să încerce să facă totul pentru a-o salva. Traseul a fost presărat de obstacole, fiind necesar să se întoate în zone inundate şi să se treacă prin pasaje strâmte.

Treisprezece scafandri străini şi comandouri thailandeze au scos copiii din grotă în trei grupuri, fiecare ieşire fiind punctată de exclamaţia "Hooyah" pe pagina de Facebook a Marinei thailandeze.

Acest termen a devenit repede hashtag şi a invadat reţelele de socializare, unde nume mari din politică, sport şi din lumea afacerilor au intrat să prezinte cele mai bune urări copiilor şi salvatorilor lor.

Fotbaliştii au fost plasaţi în carantină la spitalul din Chiang Rai. În pofida acestei probe, ei sunt sănătoşi fizic şi mental, au anunţat autorităţile despre primii salvaţi.

Câteva sute de elevi s-au adunat miercuri în faţa clădirii în care vor sta alte câteva zile băieţii salvaţi din grotă.

Îndrumaţi de un profesor, elevii au mulţumit ”tuturor celor care au contribuit la reuşita misiunii”, o mărturie modestă a recunoştinţei faţă de specialiştii străni care au contribuit la operaţiuni.

UŞURARE

Autorităţile au păstrat cel mai mare secret asupra desfăşurării precise a acestei misiuni, care l-a costat viaţa pe Saman Gunan, un fost membru al comandoruilor Marinei thailandeze. Ilustrând marele pericol al operaţiunilor, scafandrul a murit asfixiat încercând să iasă din grotă.

”Sunt foarte fericit şi uşurat. Nu am putut să dorm zile întregi. Sunt fericit că băieţii au ieşit”, a declarat Khamluh Guntawong, bunicul antrenorului ”Mistreţilor sălbatici” Ekkapol Chantawong, un fost călugăr budist..

"Ekk îi iubeşte pe aceşti băieţi”, a continuat el. Antrenorul începe să devină erou în ţară, în pofida faptului că a fost singurul adult care-i însoţea pe copii, atunci când au hotărât, după antrenament, să viziteze grota, inundabilă în sezonul musonic, aşa cum avertizează panoul de la intrare.

Saga şi deznodământul fericit a pasionat străinătatea - presa internaţională a trimis sute de jurnalişti şa faţa locului.

Starul echipei Franţei Paul Pogba a dedicat victoria ţării sale în semifinala Cupei Mondiale, marţi, contra Belgiei, tinerilor salvaţi.

”Această victorie este dedicată eroilor zilei, bravo băieţi, sunteţi atât de #thaicaverescue #chiangrai", a scris în engleză pe Twitter Pogba şi a postat o imagine cu cei 12 băieţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.