Temeri ca negocierile Brexitului să se termine fără un acord cresc în Uniunea Europeană, redusă la un rol de spectatoare la criza politică ce apare în Guvernul britanic în urma demisiilor lui David Davis şi Boris Johnson, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Eu cred că toată lumea ar trebui să se teamă de lipsa unui acord”, a declarat sub acoperirea anonimatului un reprezentant european de rang înalt.

Dubla demisie a celor doi susţinători a unui Brexit ”dur”, inclusiv a negociatorului-şef britanic David Davis, este o nouă lovitură aplicată unor negocieri care trenează de mai multe săptămâni, blocate asupra problemei frontierei irlandeze şi în aşteptarea poziţiei Londrei cu privire la viziunea sa asupra viitoarei relaţii între cele două părţi.

Potrivit negociatorului-şef al UE Michel Barnier, aflat într-o vizită în Statele Unite marţi, ”va fi dificil oricum să se încheie negocierile”. ”Lipsa unui acord va fi cea mai rea soluţie pentru toată lumea”, a subliniat el într-o conferinţă.

La summitul de la sfârşitul lui iunie, Cei 27 au somat deja administraţiile şi întreprinderile să se pregătească pentru orice eventualitate, inclusiv lipsa unui acord.

”Noi nu suntem indiferenţi, ci  suntem spectatori la un spectacol”, deplânge un diplomat european, care a cerut de asemenea anonimatul.

AFACERE INTERNĂ

Oficial, UE stă în afara certurilor interne din Regatul Unit. Însă preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker nu a putut să-şi reţină o urmă de ironie, luni, după demisiile succesive ale celor două nume grele din Guvernul Theresei May aflaţi în dezacord cu şefa Executivului.

”Asta artă clar că la Chequers a avut loc o mare unitate de puncte de vedere în Cabinetul britanic”, a spus Juncker ironic, referindu-se la reuniunea care s-a încheiat vineri la reşedinţa de la ţară a premierilor britanici.

”Noi nu ne adaptăm poziţiile de negociere pentru a consolida sau slăbi Guvernul britanic”, dă asigurări un reprezentant european de rang înalt.

Iar asta din cauză că poziţia europeană nu poate să fie schimbată rapid - ea necesită o îndelungată procedură diplomatică, subliniază această sursă.

Liniile roşii ale Celor 27 au fost stabilite, iar UE nu intenţionează să le schimbe, a subliniat marţi un purtător de cuvânt al CE.

”Vom continua să negociem cu bună voinţă, cu bună credinţă cu premierul May şi cu negociatorii britanici, pentru a ajunge la un acord”, a promis el.

”Principalul risc, pentru moment, nu este atât la nivel european şi al negocierilor ca atare, iar de altfel Boris Johnson şi David Davis nu jucau un rol concret major în negocieri”, relevă Amandine Crespy, o profesoară la Universitatea Liberă din Bruxelles (ULB) şi specialistă în politică europeană.

UE, ”INFLEXIBILĂ”

Criza internă din Guvernul britanic este cea care predomină, potrivit analiştilor.

”Adevărata problemă este că Guvernul nu poate să ajungă la un compromis care să poată supravieţui politic în Regatul Unit”, subliniază Fabian Zuleeg de la think tank-ul European Policy Centre (EPC).

Însă eurodeputatul liberal Guy Verhofstadt consideră că, din contră, plecarea ”durilor” din Guvernul May ar putea să fie o veste bună.

”Optimist din natură, eu sper că asta a creat unitatea necesară în vederea găsirii unei majorităţi parlamentare care să funcţioneze”, a declarat fostul premier belgian.

”Adevărata problemă este care este stabilitatea Guvernului May de-acum? Vom ajunge la un acord în ultimul moment şi vom fi capabili să-l vindem Parlamentului britanic şi europenilor?”, se întreabă diplomatul european.

Poziţia UE este mai degrabă ”inflexibilă”, apreciază Amandine Crespy.

Pe de o parte, pentru că Cei 27 refuză să ”rupă” principiul de bază al funcţionării UE - piaţa sa unică şi cele patru libertăţi de circulaţie (a bunurilor, serviciilor, persoanelor şi capitalurilor), în contextul în care Theresa May vrea relaţii comerciale apropiate şi să păstreze un control absolut asupra imigraţiei.

Iar pe de altă parte, pentru a arăta că nu este simplu să pleci din UE.

”Este singurul şoc salutar pe care-l văd actualmente asociat Brexitului. Altfel este o situaţie tristă şi deprimantă”, a apreciat ministrul german al Afacerilor Europene Michael Roth marţi la postul german de radio DLF.

Potrivit lui Amandine Crespy, ”pentru moment, s-a asumat riscul de a plasa Regatul Unit în cea mai proastă configuraţie în martie, adică o ieşire brutală şi nenegociată”.

”Ceea ce, în opinia mea, va conduce în mod necesar la negocieri de urgenţă de ultim moment, care vor fi în mod necesar şi mai defavorabile Regatului Unit decât ar fi un acord negociat acum”, apreciază ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.