Iranul acuză Israelul, inamicul său jurat, de faptul că este de vină în incidentul care a avut loc duminică la instalaţia nucleară subterană de la Natanz şi ameninţă că se va răzbuna, anunţă luni, la postul naţional de televiziune, ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile iraniene au denunţat duminică acest incident drept un act de ”terorism nuclear” şi au ameninţat că îşi rezervă dreptul de a lua măsuri împotriva celor care se fac vinovaţi.

”Sioniştii vor să se răzbune din cauza progreselor noastre către ridicarea sancţiunilor (...). Ei au anunţat în mod public că nu vor permite acest lucru. Însă noi ne vom răzbuna”, a declarat, citat de televiziunea publică Mohammad Javad Zarif.

Ministrul iranian se referă la negocieri indirecte, în curs, la Viena, între Iran şi Statele Unite, mediate de Uniunea Europeană (UE) şi la participarea altor semnatari ai Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.

Presa israeliană scrie, citând surse anonime din domeniul spionajului, că serviciile secrete israeliane Mossad au reuşit să saboteze instalaţia de la Natanz, iar astfel să întârzie cu luni de zile îmbogăţirea uraniului.

Israelul nu a comentat în mod oficial incidentul.

Instalaţia de îmbogăţire a uraniului la la Natanz - cea mai mare parte subterană - este una dintre instalaţiile supravegheate de către Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) în cadrul Acordului de la Viena.

NOU ACCIDENT ”TERORIST”

Organizaţia Iraniană a Energiei Atomice (OIEA) a anunţat mai întâi, duminică dimineaţa, o ”pană de curent” - catalogată rapid drept suspectă de către un deputat conservator - la fabrica de îmbogăţire a uraniului de la complexul Shahid Ahmadi-Roshan de la natanz, unul dintre centrele nevralgice ale programului nuclear al Republicii islamice, relatează AFP.

În această fabrică s-au pus în funcţiune noi cascade de centrifuge interzise prin Acordul de la Viena.

Directorul OIEA Ali-Akbar Salehi a anunţat într-un comunicat difuzat de televiziunea de stat, duminică seara, faptul că ”accidentul” este de fapt un act de ”terorism antinuclear”, dar fără să furnizeze vreun detaliu despre natura acestui atac şi nici despre consecinţele acestuia.

OIEA a anunţat la televiziunea de stat un ”accident” de origine necunoscută ”într-o parte a circuitului electric al fabricii de îmbogăţire (a uraniului) Shahid-Ahmadi-Roshan” care a cauzat ”o pană de curent”.

”Din fericire nu avem nici morţi, nici răniţi. Nu există probleme deosebite”, preciza ea.

Deputatul Malek Chariati, un purtător de cuvânt al Comisiei parlamentare a Energiei, a denunţat pe Twitter un incident ”foarte suspect de sabotaj sau infiltrare”.

”OPERAŢIUNE CIBERNETICĂ ISRAELIANĂ”

”Apreciem că defectul la circuitul electric de la Natanz (este) rezultatul unei operaţiuni cibernetice israeliene”, a scris pe Twitter Amichai Stein, un jurnalist de la radioteleviziunea publică israeliană.

La începutul lui iulie 2020, o instalaţie de asamblare de centrifuge perfecţionate de la Natanz a fost avariată de o explozie misterioasă. Autorităţile au conchis atunci că este vorba despre un ”sabotaj” de origine ”teroristă”, dar nu au anunţă încă rezultatul anchetei.

Agenţia oficială iraniană de presă Irna avertiza atunci Israelul şi Statele Unite împotriva oricărei acţiuni ostile.

Preşedintele iranian Hassan Rohani a inaugurat sâmbătă noua fabrIcă de asamblare de centrifuge la natanz şi a dispus punerea în serviciu şi testarea a trei noi cascade de centrifuge.

Aceste noi centrifuge oferă Iranului posibilitatea de a îmbogăţi mai rapid o cantitate mai mare de uraniu, la un volum şi la un nivel de îmbogăţire interzise de Acordul de la Viena.

NEGOCIERI LA VIENA

Statele Unite au ieşit din Acordul de la Viena în mai 2018, în timpul lui Donald Trump, au restabilit sancţiunile ridicate anterior în baza acordului şi le-au multiplicat.

Premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu, care vede în Republica islamică o ameninţare la adresa existenţei Israelului, acuză Teheranul de faptul că înceracă să se doteze în secret cu arma atomică.

”Un acord cu Iranul care să deschidă calea armamentului nuclear (...) nu va fi în niciun fel contrângător pentru noi”, declara miercuri Netanyahu, referindu-se la negocierile în curs la Viena în vederea revenirii Statelor Unite şi Iranului în cadrul acordului.

La un eveniment organizat duminică seara, cu ocazia marcării a 73 de ani de la înfiinţarea statului evreu, la care participau Mossadul şi armata, Netanyahu a declarat că ”lupta împotriva Iranului şi auxiliarilor săi şi eforturile înarmării iraniene sunt o misiune enormă. Situaţia de azi nu va fi neapărat situaţia de mâine”.

Netanyahu este un inamic din primul moment al Acordului de la Viena, despre care spune că nu oferă suficiente garanţii Israelului, unde secretarul american al Apărării Lloyd Austin a sosit duminică în vederea unor discuţii în dosarul nuclear.

Un eminent fizician nuclar iranian şi adjunct al ministrului Apărării, Mohsen Fakhrizadeh, a fost asasinat la jumătatea lui noiembrie în apropiere de Teheran. Iranul a atribuit acest asasint Israelului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.