Ministerul de Externe de la Teheran a declarat vineri dimineaţă că votul senatorilor americani de prelugire a sancţiunilor economice pentru o perioadă suplimentară de zece ani împotriva Republicii Islamice reprezintă o încălcare gravă a acordului nuclear istoric semnat în urmă cu un an de către Iran şi şase puteri occidentale, inclusiv Statele Unite, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Prelungirea sancţiunilor de către congresmanii republicani reprezintă o încălcare a acordului. Vom raporta această încălcare la nivelul comitetului iranian însărcinat cu monitorizarea implementării acordului”, a declrat purătorul de cuvânt al ministerului de Externe, Bahram Ghasemi.

Senatorii americani au susţinut că nu reprezintă o încălcarea a acordului nuclear măsura de reactualizare a Legii Sancţiunilor Iraniene. Măsura de reactualizare a sancţiunilor a trecut joi în mod unanim de vot senatorilor din Congresul SUA.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Însă, Teheranul şi-a limitat programul nuclear tocmai pentru a vedea o ridicare treptată a sancţiunilor, în timp ce americanii au ales să le prelungească cu zece ani.

Ayatollahul Khamenei a ameninţat săptămâna trecută că vor exista măsuri de retaliere din partea executivului iranian, dacă Statele Unite decid să prelungească cu zece ani sancţiunile economice împotriva Teheranului, ceea ce ar reprezenta o încălcare flagrantă a acordului nuclear. 

Donald Trump a declarat în timpul campaniei electorale că va distruge acordul nuclear, provocând o reacţie dură din partea liderului suprem de la Teheran.

Casa Albă susţine că proiectul legislativ reprezintă o încălcare a acordului nuclear, iar Obama ar putea să recurgă la dreptul de veto pentru a bloca reautorizarea sancţiunilor economice, dacă legislaţia trece de Senat. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.