Autorităţile iraniene au anunţat sâmbătă dimineaţă testarea cu succes a unei noi rachete cu rază medie de acţiune, care ar putea să lovească o ţintă situată la o distanţă de până la 2.000 de kilometri. Acest ultim test a avut loc în ciuda condamnărilor venite de la Washington şi după ce preşedintele Trump a criticat dur programul balistic al Teheranului, precum şi acordul nuclear semnat în urmă cu doi ani între marile puteri şi Iran, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Televiziunea de stat a transmis imagini cu lansarea rachetei Khoramshahr, dar nu a dat mai multe detalii despre când a avut loc ultimul test cu rachetă al Republicii Islamice.

În urmă cu doar o zi, preşedintele iranian a anunţat că ţara sa are de gând să-şi mărească puterea militară pentru a descuraja orice ameninţare împotriva Teheranului.

Racheta Khoramshahr a fost prezentată pentru prima dată vineri, la o paradă militară din Teheran.

Situaţia diplomatică dintre cele două ţări s-a complicat drastic de la preluarea preşedinţiei de către Donald Trump, care a ameninţat din timpul campaniei electorale că va pune capăt acordului istoric semnat de puterile internaţionale cu liderii Iranului.

Statele Unite au anunţat în luna iulie o nouă serie de sanţiuni împotriva Teheranului pentru programul balistic iranian, precum şi pentru o presupusă susţinere financiare a organizaţiilor teroriste din Siria şi Irak.

De asemenea, americanii au impus sancţiuni şi pentru un test balistic din luna ianuarie, susţinând că acesta reprezintă o violare a ”spiritului” acordului nuclear dintre marile puteri ale lumii şi Iran.

Preşedintele Trump va vorbi pe 15 octombrie în faţa congresmenilo, pentru a-şi prezenta concluziile cu privire la respectarea acordului nuclear de către Iran.

La Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, liderii americani şi iranieni au schimbat replici dure în faţa reprezentanţilor celor 194 de state membre ale ONU.

Preşedintele Trump a inclus Iranul în lista unui mic grup de ”regimuri necinstite”, susţinând că executivul iranian este înclinat spre ”moarte şi distrugere”, în vreme ce acordul nuclear reprezintă o ruşine pentru Statele Unite.

Preşedintele Iranului, Hassan Rohani, l-a catalogat în schimb drept ”ignorant, absurd şi adept al retoricii urii” pe Donald Trump.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.