Talibanii au anunţat că pun capăt armistiţiului parţial instaurat la 22 februarie şi că reiau ofensiva împotriva forţelor de securitate afgane, la doar două zile după semnarea unui acord istoric cu Statele Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un atentat nerevendicat a fost raportat în acelaşi moment. Explozia unei motociclete-capacană la un meci de fotbal a ucis lunii cel puţin trei civili şi a rănit alţi 11, a declarat pentru AFP, un purtător de cuvânt al poliţiei din Khost (est), Sayed Ahmad Babazai.

Cei trei morţi sunt trei fraţi, a anunţat preşedintele Federaţiei de Fotbal din Khost Abdul Fatah Wakman.

La Washington, şeful Statului Major american, generalul Mark Milley, a declarat că ”nu ştim exact cine este de vină, pentru moment”.

”Avertizez oamenii care cred că va avea loc o încetare absolută a violenţelor în Afganistan”, a adăugat el.

Atentatul a intervenit după nouă zile de armistiţiu, în care numărul atacurilor a scăzut puternic în Afganistan, spre marea satisfacţie a populaţiei, care a putut să respire, în sfârşit, după patru decenii de conflict.

Perioada de reducere a violenţelor ”a luat sfârşit, iar operaţiunile noastre vor reveni la normal”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al insurgenţilor, Zabihullah Mujahid.

”Potrivit acordului (americano-taliban), mujahedinii noştri nu vor ataca forţele străine, însă operaţiunile noastre vor continua împotriva foreţelor Guvernului de la kabul”, a anunţat el.

Comisia Militară a mişcării talibane a difuzat un document, transmis AFP de o sursă talibană, prin care le cere combatanţilor săi să-şi relanseze operaţiunile contra forţelor afgane.

În provincia Badghis (nord-vest), ”talibanii au început să atace poziţiile armatei (...) către ora (locală) 15.00 (12.30, ora României). Un militar a fost ucis, iar altul rănit”, a anunţat un ofiţer de rang înalt.

”Aşteptăm ca talibanii să fie serioşi în ceea ce priveşte obligaţiile lor”, a reacţionat generalul american Austin Scott Miller, subliniind că ”Statele Unite au fost foarte clare în privinţa atentatelor. Nivelul violenţei trebuie să rămână scăzut”.

”PÂRGHIE”

Michael Kugelman, un analist de la Wilson Center, un centru american independent de cercetare, s-a declarat ”nesurprins” de reluarea atacurilor. ”Violenţa este o pârgie pentru talibani (...), pe care o exploatează pentru a-şi consolida capacitatea de a negocia în vederea unor discuţii interafgane”, subliniază el.

Preşedintele afgan Ashraf Ghani anunţa duminică prelungirea armistiţiului parţial cel puţin până la începutul discuţiilor interafgane - prevăzut la 10 martie -, ”în scopul atingerii unui armistiţiu complet”.

Însă el a respins unul dintre principalele puncte ale acordului semnat la Doha de către Washington cu insurgenţii, faţă de care Guvernul său a fost mereu ţinut la distanţă, şi anume eliberarea a 5.000 de prizonieri talibani în schimbul eliberării a 1.000 de membri ai forţelor afgane deţinuţi de rebeli.

Această măsură este ”o precondiţie în vederea discuţiilor interafgane”, a declarat Zabihullah Mujahid, ilustrând dificultăţile viitoare în ajungerea la un cmpromis între Kabul şi insurgenţi.

”Poziţia lui Ghani arată că americanii nu au făcut pregătirile necesare înainte de semnarea acordului”, a reacţionat altă sursă talibană din Pakistan.

Potrivit Acordului de la Doha, un eventual armistiţiu este, din contră, doar un ”element” al discuţiilor viitoare şi nu o obligaţie în vederea desfăşurării acestora, aşa cum vrea Ashraf Ghani.

De la semnarea acordului, talibanii au fost văzuţi bucurându-se în public de ”victoria” lor împotriva Statelor Unite.

În Laghman, o provincie la frontiera cu Kabulul, 3.000 de locuitori şi combatanţi talibani s-au adunat luni pentru a sărbători un ”acord al sfârşitului ocupaţiei” sau al ”înfrângerii” Washingtonului.

Militanţii s-au angajat totodată să-şi continue ofensiva împotriva Guvernului de la Kabul până la instalarea unui ”Guvern islamic”.

În virtutea Acordului de la Doha, americanii şi aliaţii lor se angajează să-şi retagă toate trupele din Afganistan în decurs de 14 luni, în cazul în care insurgenţii respectă prevederile acordului - inclusiv deschiderea unor discuţii între insurgenţi şi Kabul,  vizând să implementeze o pace durabilă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.