Talibanii au lansat luni un asalt împotriva mai multor presupuse ascunzători ale aripii afgane a Statului Islamic (SI-K) în provincia Kandahar, în sudul Afganistanului, declară surse din cadrul poliţiei AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această operaţiune împotriva Statului Islamic-Khorasan (SI-K) a fost lansată către miezul nopţii de duminică spre luni în patru districte din provincie şi continua luni, a declarat AFP liderul taliban al provinciei, Abdul Ghafar Mohammadi.

”Până acum, patru combatanţi Daesh (acronomul arab al SI) au fost ucişi, iar zece arestaţi (...). Unul dntre ei s-a detonat într-o casă”, a declarat el.

Un membru al serviciilor talibane de informaţii declară AFP, sub protecţia anonimatului, că cel puţin trei civiloi au fost ucişi.

Talibanii, care au transformat securitatea într-o prioritate de când s-au întors la putere în august, se confruntă de atunci cu un val de atentate sângeroase comise de SI-K.

Această grupare jihadistă este deosebit de activă în jurul oraşului Jalalabad (est), unul dintre vechile sale bastioane, unde i-a vizat în mai multe rânduri pe talibani.

SI-K a vizat, de asemenea, minoritatea şiită la Kunduz (nord-est), la Kabul şi în oraşul Kandahar, unde un atentat la o moschee s-a soldat, la jumătatea lui octombrie, cu cel puţin 60 de morţi.

SI-K - care a fost slăbită puternic în 2019 de către operaţiuni ale armatei afgane, ajutată de către Statele Unite şi de rivalitatea sa cu talibanii - cunoaşte un nou impuls după preluarea puterii de către talibani.

O grupare islamistă sunnită, la fel ca talibanii, SI-K este şi mai rigoristă ca aceştia şi promovează un ”jihad global”.

SI-K este principala ameninţare la adresa puterii talibane, în pofida faptului că aceasta încearcă să-i minimalizeze importanţa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.