Taiwanul se luptă în prezent cu un val de infecţii record, în contextul relaxării restricţiilor care au suprimat focarele cu rolul de a învăţa populaţia să trăiască cu virusul. Autorităţile locale au raportat pentru întreg anul 2021 mai puţin de 15.000 de cazuri, iar în prezent Taiwanul înregistrează aproximativ 80.000 de cazuri zilnic, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu am mai putut atinge obiectivul zero-COVID pentru că era prea contagios”, a declarat fostul vicepreşedinte Chen Chien-jen, care este epidemiolog, într-un videoclip publicat duminică pe reţelele sociale.

Cele mai multe cazuri din Taiwan sunt cazuri Omicron, o variantă mai puţin severă, iar mai mult de 99,7% dintre persoanele infectate prezintă simptome uşoare sau sunt asimptomatice, a mai spus el.

”Aceasta este o criză, dar şi o oportunitate, care ne permite să ieşim rapid din umbra COVID-19”, a subliniat Chen.

În pofida unui vârf al cazurilor pozitive care se estimează că va fi înregistrat în această săptămână, Guvernul este hotărât să pună capăt politicii care a inclus în mare parte închiderea graniţelor sale.

Spre deosebire de unele ţări în care vârfurile cazurilor noi au copleşit sistemele medicale şi au perturbat viaţa de zi cu zi, spitalele din Taiwan alocate pacienţilor infectaţi cu COVID-19 sunt ocupate în proporţie de 56%. Magazinele, restaurantele şi sălile de sport rămân deschise, iar adunările persoanelor continuă să se desfăşoare prin respectarea obligativităţii purtării măştii sanitare.

Cu toate acestea, sunt înregistrate între 40 şi 50 de decese pe zi, numărul total de decese ridicându-se la 625 până în prezent. Numărul deceselor a fost de 838 din 2020 până la sfârşitul anului 2021.

Fostul vicepreşedinte Chen a declarat că Taiwanul va fi pregătit să redeschidă graniţele pentru turişti în momentul în care 75-80% din populaţie va fi inoculată cu a treia doză. Rata de vaccinare este în prezent de 64%.

Ministrul Sănătăţii, Chen Shih-chung, a declarat luni că Taiwanul îşi propune să menţină rata mortalităţii sub 0,1%. Rata actuală este de aproximativ 0,06% şi creşte lent.

Partidele din opoziţie au invocat că Guvernul a fost slab pregătit, argumentând că penuria iniţială de teste antigen a provocat înmulţirea numărului de cazuri în aprilie. De asemenea, partidele din opoziţie au criticat Guvernul că nu administrează vaccinuri destul de rapid copiilor sub 12 ani.

Înmulţirea numărului cazurilor a determinat impunerea a noi măsuri de precauţie. Astfel, începând cu această săptămână, orele din şcolile din Taipei au fost mutate online, în timp ce numărul de călătorilor cu metroul a scăzut la aproximativ jumătate din numărul obişnuit.

Taiwanul nu a avut de ales. Desigur, trebuie să mergem mai departe pentru a coexista cu virusul”, a spus Shih Hsin-ru, care conduce Centrul de Cercetare pentru Infecţii Virale Emergente de la Universitatea Chang Gung din Taiwan.

Guvernul nu a fost bine pregătit cu privire la tranziţia către politica zero-COVID, a afirmat Shih Hsin-ru, directoarea Centrului de Cercetare pentru Infecţii Virale Emergente de la Universitatea Chang Gung din Taiwan. Ea a indicat lipsa iniţială de resurse, atât vaccinuri, cât şi antivirale, însă situaţia pare să se îmbunătăţească.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.