Un număr de 28 de avioane chineze, între care avioane de luptă şi bombardiere cu capacitate nucleară, au intrat marţi în zona de identificare pentru apărare aeriană a Taiwanului, potrivit guvernului insulei, aceasta fiind cea mai mare incursiune raportată până acum, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deşi nu a existat niciun comentariu imediat din partea Beijingului, ştirea vine după ce liderii Grupului celor Şapte (G7) au emis duminică o declaraţie comună criticând China pentru o serie de probleme şi subliniind importanţa păcii şi stabilităţii în strâmtoarea Taiwanului, comentarii condamnate de China drept ”calomnie ”.

Taiwanul, despre care China afirmă că este teritoriul său, s-a plâns în ultimele câteva luni de misiuni repetate ale forţelor aeriene chineze lângă insula autoguvernată, concentrate în partea de sud-vest a zonei sale de apărare antiaeriană, în apropierea insulelor Pratas, controlate de Taiwan.

Cea mai recentă misiune chineză a implicat 14 avioane de luptă J-16 şi şase J-11, precum şi patru bombardiere H-6, care pot transporta arme nucleare şi avioane antisubmarin, de război electronic şi de avertizare timpurie, a declarat Ministerul Apărării din Taiwan.

Aceasta este cea mai mare incursiune zilnică efectuată de aeronavele chineze de când ministerul a început să raporteze periodic activităţile Forţei Aeriene Chineze în ADIZ din Taiwan, anul trecut, batând recordul anterior de 25 de avioane, raportat pe 12 aprilie.

Ministerul a adăugat că avioanele de luptă taiwaneze au fost trimise pentru a intercepta şi avertiza aeronavele chineze, în timp ce au fost instalate şi sisteme de rachete pentru a le monitoriza.

Avioanele chineze au zburat nu numai într-o zonă apropiată de Insulele Pratas, dar bombardierele şi unii dintre luptători au zburat în jurul părţii de sud a Taiwanului, aproape de vârful de jos al insulei, potrivit unei hărţi furnizate de minister.

Ministerul Apărării din China nu a răspuns unei cereri de comentarii.

China a descris în trecut astfel de misiuni ca fiind necesare pentru a proteja suveranitatea ţării şi pentru a face faţă „asocierii” dintre Taipei şi Washington.

Statele Unite, care, ca majoritatea ţărilor, nu au legături diplomatice formale cu Taiwanul, au urmărit cu alarmă tensiunile intensificate cu Beijingul.

"Ca răspuns la ameninţarea din ce în ce mai mare din partea RPC, vom continua să aprofundăm relaţia noastră de securitate neoficială, pentru a ne asigura că Taiwanul are capacităţi suficiente pentru a se apăra", a declarat pentru Reuters un înalt oficial al administraţiei americane, referindu-se la Republica Populară Chineză.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a adăugat că ”activităţile militare din ce în ce mai mari ale Chinei desfăşurate în vecinătatea Taiwanului sunt destabilizante şi cresc riscul unor calcule greşite”.

China descrie Taiwanul drept cea mai sensibilă problemă teritorială şi o linie roşie pe care Statele Unite nu ar trebui să o traverseze. Nu a renunţat niciodată la posibila utilizare a forţei pentru a asigura eventuala unificare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.