Taifunul Saola a ajuns sâmbătă dimineaţa devreme în provincia Guangdong din sudul Chinei, în timp ce vânturi violente au lovit Shenzhen, Hong Kong şi Macao, provocând moartea unei persoane, distrugeri şi inundaţii în multe zone, scrie Reuters. Zeci de milioane de oameni au căutat adăpost la cererea autorităţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Centrul financiar asiatic Hong Kong şi provincia chineză Guangdong, învecinată, au anulat vineri sute de zboruri şi au închis întreprinderi, şcoli şi pieţe financiare.

Numeroase fotografii şi videoclipuri postate de locuitorii din zonă pe reţelele de socializare stau mărturie a furtunilor violente provocate de taifun, care a fost retrogradat de la super taifun la taifun violent de către Centrul Naţional de Meteorologie din China.

Videoclipurile arată cum copaci sunt măturaţi violent de rafalele de vânt.

Taifunul a ajuns în sudul Chinei sâmbătă dimineaţă, în jurul orei locale 3.30.

„Saola ar putea deveni cel mai puternic taifun care a lovit Delta Râului Perlelor din 1949 încoace”, care include mai multe oraşe mari precum Hong Kong, Guangzhou, Shenzhen şi Macao, a avertizat Centrul Naţional de Meteorologie pe reţeaua de socializare Weibo.

Ca măsură de precauţie, zeci de milioane de persoane din Hong Kong, Shenzhen şi alte oraşe importante din sudul Chinei s-au refugiat în casele lor vineri, în timp ce Saola se apropia, fiind aşteptate rafale de până la 139 km/h la nivel local.

În faţa vremii violente, populaţia a abandonat străzile. „Rafalele de vânt afectează în continuare unele zone... Precauţiile nu ar trebui încă să fie relaxate”, a precizat Observatorul meteorologic din Hong Kong la ora locală 8.00 (2.00, ora Franţei).

În sudul Chinei, vitrinele magazinelor şi ferestrele caselor au fost protejate cu bandă adezivă, iar peste 880.000 de persoane au rămas în case. Traficul feroviar rămâne suspendat până sâmbătă seara.

De asemenea, peste 300 de zboruri au fost anulate vineri în Hong Kong. Ca măsură de precauţie, începerea noului an şcolar a fost, de asemenea, amânată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.