Tadjikistanul a cerut membrilor Organizaţiei Tratatului Securităţii Colective (ODKB), din care fac parte Rusia şi alte cinci foste republici sovietice, să-l ajute să asigure securitatea la frontiera cu Afganistanul, unde confruntări armate între forţe guvernamentale şi talibani au condus la un exod masiv de militari şi civili afgani pe teritoriul tadjik, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentantul Tradjikistanului la ODKB, Hasan Sultonov, a anunţat miercuri că ţara sa nu poate face faţă instabilităţii actuale fără o asistenţă străină.

”Din cauza situaţiei actuale în regiune, a depărtării şi terenului muntos al unor părţi ale zonei de frontieră cu Afganistanului, ne pare dificil să înfruntăm aceste provocări singuri”, a declarat el.

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a anunţat că Moscova este pregătită să folosească resursele bazei sale militare din Tadjikistan - una dintre cele mai mari baze ruseşti în străinătate - pentru a asigura securitatea aliaţilor săi regionali.

Tadjikistanul a primit peste 1.000 de refugiaţi civili din calea violenţelor din provincia afgană Badakhchan, situată de cealaltă parte a frontierei, a anunţat miercuri Guvernul provinciei autonome tadjice Badakhchan de Sus.

Tadjikistanul a confirmat astfel în mod oficial pentru prima oară că lupte recente în nordul Afganistanului între forţe guvernamentale şi talibani au cauzat un val de refugiaţi civili către fosta republică sovietică.

Refugiaţii - majoritatea femei, copii şi bătrâni - au fost plasaţi în ”locuri sigure”, a anunţat Guvernul provinciei.

Autorităţile tadjice se află în contact cu ONU şi serviciile de sănătate Aga Khan, în vederea furnizării de hrană şi îngrijiri de sănătate acstor refugiaţi.

Tadjkistanul a primit, de asemenea, temporar, sute de militari afgani care au fugit din poziţiile pe care le deţineau în nordul ţării, o regiune asupra căreia talibanii au preluat controlul în cea mai mare parte.

Situaţia în domeniul securităţii în Afganistan s-a deteriorat rapid luna aceasta, în timp ce trupe americane şi NATO se retrag treptat, după 20 de ani de prezenţă în această ţară devastată de războaie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.