Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif s-a întâlnit miercuri cu o delegaţie a Guvermului afgan şi talibani şi s-a declarat pregătit să-şi ofere ajutorul în vederea unei opriri a crizei din Afganistan, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Iranul este pregătit să ajute procesul de dialog între facţiunile din Afganistan, în vederea soluţionării conflictului şi crizelor actuale din această ţară”, a anunţat şeful diplomaţiei eiraniene Mohammad Javad Zarif, citat de presa de stat iraniană.

În pofida faptului că Iranul este majoritar şiit, Teheranul s-a întâlnit în ultimii ani, în mod deschis, cu lideri talibani, musulmani sunniţi, adepţi a unei linii dure.

Negocieri interafgane între reprezentanţi ai Guvernului afgan şi talibanilor, lansate în septembrie la Doha, în Qatar, în vederea unui acord de pace, s-au împotmolit.

Statele Unite au acuzat în trecut Iranul de faptul că ajută în secret combatanţi talibani împotriva forţelor americane.

Iranul, care susţine un guvern afgan larg, a respins aceste acuzaţii.

”Statele Unite au eşuat în Afganistan (...), iar prezenţa lor în această ţară de peste 20 de ani a cauzat pagube importante”, a denunţat Zarif.

”În prezent, poporul şi liderii politici afgani trebuie să ia decizii dificile pentru viitorul ţării lor”, a avertizat el.

Trupele ameriane au părăsit baza aeriană de la Bagram la 3 iulie, punând astfel capăt celui mai îndelungat război din istoria Statelor Unite.

Această retragere este prevăzută de Acordul de la Doha, încheiat de către Donald Trump cu talibanii.

Ea a avut loc în timp ce se intemsificau confruntări armate între forţe guvernamentale şi talibani în provincia Badakhshan, nord-estul Afganistanului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.