Ministrul de Externe de la Budapesta, Peter Szijjarto, a declarat joi după-amiază că Ungaria va sprijini Polonia în lupta cu liderii europeni de la Bruxelles, care au condamnat reforma judiciară pornită de conservatorii polonezi de la PiS drept un atac la adresa independenţei justiţiei, democraţiei şi valorilor Uniunii Europene, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Uniunea Europeană a dat un ultimatum de o săptămână pentru ca guvernanţii polonezi să pună capăt reformelor judiciare extrem de controversate, care vor duce la impunerea unui control politic complet asupra Curţii Supreme de la Varşovia.

Însă, şeful diplomaţiei maghiare a solicitat Comisiei Europene să nu se implice în problemele interne ale Poloniei şi să nu acţiuneze ”ca un organism politic” la nivelul UE.

”Noi sprijinim Polonia şi solicităm Comisiei Europene să nu-şi depăşească autoritatea”, a declarat Szijjarto.

Ungaria şi Polonia au stârnit în ultimii ani condamnări dure de la Bruxelles, iar acţiunile guvernelor conservatoare din cele două ţări au atras atenţia asupra unei rupturi între ţările central-europene şi cele din vestul UE. De asemenea, cele două state fac parte din Grupul de la Vişegrad.

Anterior, Donald Tusk a condamnat reformele judiciare aprobate de către parlamentarii conservatori de la Varşovia, susţinând că acestea sunt împotriva valorilor europene şi riscă să ducă la marginalizarea Poloniei în Uniunea Europeană.

De asemenea, fostul premier polonez ajuns la şefia Consiliului European i-a cerut o întâlnire preşedintelui Andrzej Duda, în speranţa că va putea să discute cu acesta despre ”criza politică” îngrijorătoare de la Varşovia.

Tusk nu este primul politician european care atrage atenţia, în ultima săptămână, asupra reformelor judiciare extrem de îngrijorătoare, ce sunt grăbite de conservatori prin cele două camere ale Parlamentului.

În urmă cu o zi, prim-vicepreşedintele executivului european a avertizat că vor exista sancţiuni disciplinare dacă parlamentarii conservatori nu amână reformele judiciare din Polonia.

„Aceste legi măresc considerabil ameninţările sistematice la adresa statului de drept. Împreună, ele vor aboli orice urmă de independenţă judiciară existentă şi vor pune sistemul judiciar sub controlul politic complet al Guvernului”, a precizat Timmermans.

Există trei proiecte legislative care ameninţă independenţa justiţiei şi integritatea statului de drept din Polonia, acestea fiind în diferite faze în cele două camere legislative controlate în mod complet de conservatorii de la PiS.

Parlamentarii au aprobat deja o legislaţie controversată, care va permite legislativului să-i aleagă în mod direct pe membrii Consiliului Judiciar Naţional - responsabili cu nominalizarea judecătorilor din toate instanţele poloneze şi în special a magistraţilor de la Curtea Supremă.

Însă, acest proiect legislativ este vizat de un amendament iniţiat de către preşedintele Duda, care a intervenit în urma protestelor şi a condamnărilor venite de la Bruxelles pentru a limita controlul legislativului asupra Consiliului Judiciar Naţional. 

Preşedintele Duda a făcut parte din formaţiunea conservatoare PiS, dar a intrat recent în conflict cu liderul Jaroslaw Kaczynski şi reprezintă, în acest context, singura voce moderată de la conducerea Poloniei.

În acest sens, preşedintele a propus un amendament prin care parlamentarii vor avea nevoie de mai mult decât de o majoritate simplă pentru a nominaliza un membru al Consiliului Judiciar Naţional.

Un alt proiect legislativ extrem de controversat îi vizează pe magistraţii supremi şi a trecut deja de camera inferioară a Parlamentului de la Varşovia. Însă, preşedintele a ameninţat că va bloca acest proiect legislativ, dacă parlamentarii conservatori nu acceptă niciun compromis pentru a limita impunerea unui control politic complet asupra justiţiei din Polonia.

Al treilea proiect legislativ îi va permite ministerului Justiţiei să-i demită pe preşedinţii unor instanţe inferioare la şase luni după semnarea legii de către preşedintele Duda.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.