Sute de mii de olandezi au participat joi la spectacole, târguri şi festivităţi organizate pentru a marca ziua de naştere a regelui Willem-Alexander, care a împlinit 50 de ani, relateză RTBF.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regele a asistat împreună cu familia sa, la Tilburg (sudul ţării), la un concert oferit de 50 de pianişti şi la o paradă cu dansatori şi care alegorice.

Aproximativ 70.000 de spectatori, îmbrăcaţi în portocaliu, culoarea naţională, au sărbătorit alături de monarh, potrivit primarului din Tilburg, Peter Noordanus. Unii au aşteptat încă din zori în speranţa că vor da mâna cu regele.

Prezentă deja pe YouTube, Facebook şi Twitter, Casa Regală a publicat cu această ocazie prima fotografie pe noul cont de Instagram, "Koninklijk huis".

În imagine apare regale zâmbitor, în costum de culoare închisă şi cu cravată portocalie, în faţa unui tren. El este însoţit de regina Maxima şi de cele trei fiice ale sale.

“În drum spre Tilburg, vă dorim tuturor o Koningsdag (ziua regelui – n.r.) frumoasă”, a scris Casa Regală.

La împlinirea vârstei de 50 de ani, regele a acordat un interviu difuzat miercuri pe două posturi de televiziune şi care a fost văzut de peste 4,2 milioane de telespectatori.

Cu lacrimi în ochi, el a vorbit de decesul, în 2013, a fratelui său mai mic, prinţul Friso, într-un accident la schi. Mama sa, regina Beatrix, a pierdut „o parte din ea însăşi”, a mărturisit monarhul.  

Regele a mai vorbit despre dorinţa sa de autocunoaştere. „De aceea îi spun Amaliei (una dintre fiicele sale – n.r.): cunoaşte-ţi limitele”, a subliniat el.

Vineri, regele a invitat la palatal său din Amsterdam 150 de persoane a căror aniversare coincide cu a sa. Oamenii, care au fost aleşi prin tragere la sorţi după ce şi-au depus candidatura, vor participa la un dineu alături de cuplul regal. După aceea, palatul va fi accesibil gratuit publicului, timp de 50 de ore. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.