Un bărbat născut în Chicago, arestat ca singurul suspect în împuşcarea mortală a doi angajaţi ai ambasadei israeliene din Washington, a fost pus sub acuzare joi în instanţa federală pentru două capete de acuzare de crimă de gradul întâi, fapta lui - condamnată pe scară largă ca un act de antisemitism - riscând să-i aducă pedeapsa cu moartea, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Elias Rodriguez, în vârstă de 31 de ani, este acuzat că a deschis focul asupra unui grup de persoane, miercuri seară, în timp ce plecau de la un eveniment pentru tineri profesionişti şi diplomaţi găzduit de Comitetul evreiesc american, un grup de susţinere care luptă împotriva antisemitismului şi sprijină Israelul.

Rodriguez le-a spus poliţiştilor la faţa locului: „Am făcut-o pentru Palestina, am făcut-o pentru Gaza”, conform documentelor de acuzare.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

Martorii au povestit că l-au auzit strigând „Eliberaţi Palestina” după ce a fost luat în custodie.

Cele două victime atinse de focurile de armă şi ucise au fost identificate ca fiind Yaron Lischinsky, 30 de ani, şi Sarah Lynn Milgrim, 26 de ani, un cuplu care urma să se logodească.

Prietenii şi membrii grupurilor din care făceau parte au declarat că cei doi voiau să construiască punţi de legătură între arabi şi evrei în speranţa de a pune capăt vărsării de sânge în Orientul Mijlociu.

După incident, ambasadele israeliene din întreaga lume şi-au sporit imediat securitatea.

Pe lângă cele două capete de acuzare de crimă de gradul întâi, Rodriguez a fost acuzat, într-o plângere penală de şase pagini, de uciderea unor oficiali străini, provocarea morţii cu o armă de foc şi descărcarea unei arme de foc într-o infracţiune cu violenţă.

Procurorul federal interimar Jeanine Pirro, recent numită de preşedintele Donald Trump în funcţia de procuror federal de top la Washington, a declarat într-o conferinţă de presă că plângerea împotriva lui Rodriguez constituie un „caz eligibil pentru pedeapsa cu moartea”.

„Vom continua să investigăm acest caz ca o crimă motivată de ură şi ca o crimă de terorism”, a declarat Pirro reporterilor.

Procurorul general al SUA, Pam Bondi, declarase anterior că autorităţile cred că suspectul a acţionat singur.

La prima sa înfăţişare în instanţă, joi, suspectul a renunţat la dreptul său la o audiere în detenţie, iar o audiere preliminară în acest caz a fost stabilită pentru 18 iunie. Rodriguez a vorbit puţin în timpul procedurii, cu excepţia răspunsului „Da” la întrebările unui judecător federal cu privire la înţelegerea drepturilor sale.

POSIBIL MANIFEST?

Acuzaţiile au fost formulate în timp ce anchetatorii FBI şi ai poliţiei analizau încă scrierile şi afilierile politice aparente ale suspectului.

Directorul adjunct al FBI, Dan Bongino, a postat pe reţelele sociale că anchetatorii sunt „la curent cu anumite scrieri, presupuse a fi ale suspectului” şi sperau să aibă în curând informaţii actualizate cu privire la autenticitatea acestora.

Declaraţia lui Bongino părea să se refere la un manifest semnat cu numele lui Rodriguez care a fost postat pe un cont X anonim miercuri seara, cu puţin timp înainte de împuşcături.

Postat cu titlul „Escaladaţi pentru Gaza, aduceţi războiul acasă”, acesta condamna uciderea de către Israel a zeci de mii de palestinieni de la atacurile Hamas din octombrie 2023 şi discuta despre moralitatea acţiunii „armate”.

„În urma unui act, oamenii caută un text pentru a-i fixa semnificaţia, aşa că iată o încercare”, se arată în document. „Atrocităţile comise de israelieni împotriva Palestinei sfidează descrierea şi sfidează cuantificarea”, continuă textul.

Israelul s-a confruntat cu o condamnare internaţională susţinută pentru escaladarea ofensivei sale militare din Gaza, în timp ce grupurile de susţinere a evreilor au avertizat cu privire la o creştere a incidentelor antisemite la nivel global.

Anchetatorii au aprofundat, de asemenea, afilierile politice aparente ale suspectului.

TRECUTUL SUSPECTULUI

Rodriguez a fost cândva implicat într-un grup de extremă stânga din Chicago, Partidul pentru Socialism şi Eliberare, potrivit unei postări a grupului pe X. Grupul a declarat că Rodriguez a avut o scurtă asociere cu o filială PSL care s-a încheiat în 2017 şi că nu a mai ştiut de niciun alt contact cu el în mai mult de şapte ani.

„Nu avem nimic de-a face cu acest atac armat şi nu îl susţinem”, a declarat organizaţia.

Rodriguez a fost, de asemenea, identificat într-o relatare din presa locală din 2018 ca fiind membru al filialei din Chicago a unui grup naţional numit ANSWER, un acronim pentru Act Now to Stop War and End Racism, care a organizat demonstraţii în semn de solidaritate cu palestinienii. ANSWER nu a răspuns imediat la e-mailuri şi mesaje telefonice, precizează Reuters.

La momentul arestării sale, Rodriguez lucra la Asociaţia americană de informare osteopată, organizaţie non-profit din domeniul sănătăţii, a confirmat organizaţia într-o declaraţie în care îşi exprimă compasiunea pentru victime.

De asemenea, el a lucrat ca cercetător în domeniul istoriei orale la HistoryMakers, o organizaţie non-profit dedicată păstrării poveştilor afro-americane, conform unei biografii acum şterse de pe site-ul web al grupului, şi a fost redactor de conţinut pentru firme de tehnologie.

Rodriguez s-a născut şi a crescut în Chicago şi a absolvit Universitatea din Illinois în 2018 cu o diplomă de licenţă în limba engleză.

Potrivit FBI, suspectul a zburat marţi din Chicago spre zona Washington. Miercuri seara, înainte de împuşcături, el a fost văzut plimbându-se prin faţa Muzeului Evreiesc, unde avea loc evenimentul, aflat la puţin mai mult de 2 km de Casa Albă.

Imaginile camerelor de supraveghere îl arată pe Rodriguez trăgând de mai multe ori asupra lui Lischinsky şi Milgrim, apoi aplecându-se peste ei pentru a trage mai multe gloanţe după ce aceştia au căzut la pământ şi după ce Milgrim a încercat să se târască şi să se ridice. Atacatorul a făcut o pauză pentru a-şi reîncărca arma, apoi a început să tragă din nou.

El a aruncat apoi arma, s-a retras în muzeu şi a fost arestat acolo după ce a atras atenţia asupra sa ca suspect, scoţând o eşarfă keffiyeh roşie în stil palestinian şi declarând că „el a făcut-o”.

Potrivit plângerii, anchetatorii au recuperat de la locul faptei o armă de mână de 9 mm pe care acesta o cumpărase în Illinois în urmă cu cinci ani, 21 de cartuşe folosite şi un încărcător de armă de foc.

Autorităţile israeliene au făcut publice ulterior fotografiile celor doi tineri ucişi.

CONSECINŢE POLITICE

Trump a condamnat împuşcăturile. „Aceste crime oribile din D.C., bazate evident pe antisemitism, trebuie să înceteze, ACUM!”, a spus el într-un mesaj pe Truth Social. „Ura şi radicalismul nu îşi au locul în SUA”, a transmis preşedintele.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că este îndurerat, a transmis condoleanţe şi a condamnat un „act criminal antisemit detestabil”.

„Suntem martori ai costului teribil al antisemitismului şi al incitării sălbatice împotriva statului Israel”, a declarat el pe X, adăugând că ambele atitudini „trebuie combătute până la capăt”.

Împuşcăturile sunt de natură să alimenteze polarizarea în Statele Unite cu privire la războiul din Gaza între susţinătorii Israelului şi manifestanţii pro-palestinieni.

Susţinătorii conservatori ai Israelului conduşi de Trump au catalogat protestele pro-palestiniene drept antisemite. Administraţia sa a reţinut protestatari fără acuzaţii şi a tăiat finanţarea pentru universităţile americane de elită care au permis demonstraţiile pro-palestiniene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.