Sophie Binet a creat surpriză şi a devenit prima femeie aleasă la şefia CGT (Confederaţia Generală a Muncii), relatează „Le Figaro”. Puternicul sindicat francez este unul dintre pilonii mişcărilor greviste care zdruncină Franţa de mai multe săptămâni, urmare a controversatei reforme a pensiilor introduse de guvernul francez.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cel de-al 53-lea congres al formaţiunii sindicale a dat peste cap toate previziunile. Postul din fruntea CGT, promis altor două candidate, Marie Buisson sau Céline Verzeletti, le-a scăpat în cele din urmă printre degete.

Ultima zi a celui de-al 53-lea congres al CGT a fost o adevărată lovitură de teatru. La capătul unei săptămâni tumultoase, Sophie Binet, şefa sindicatului managerilor (Ugict-CGT), a fost aleasă secretar general al organizaţiei, devenind astfel prima femeie care ocupă această funcţie în istoria de 128 de ani a mişcării sindicale. Ea îl înlocuieşte în funcţie pe Philippe Martinez.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Rezultatul vine după o noapte lungă de discuţii în cadrul Comitetului Confederal Naţional (CCN), un organism format din liderii sau reprezentanţii federaţiilor şi sindicatelor locale, care este responsabil, printre altele, de alegerea liderului centralei de la Montreuil.

Timp de mai bine de opt ore, în noaptea de joi spre vineri, nu au încetat navetele „diplomatice” între cele două principale organizaţii de conducere ale CGT, CNN şi Comitetul Executiv Confederal (CEC), care propune candidaţii.

O primă propunere de alegere a lui Marie Buisson, candidatul favorit al conducerii precedente a sindicatului, a fost respinsă cu două voturi, în jurul orei 6.00 dimineaţa. Principala sa concurentă, Céline Verzeletti, care era susţinută de un curent mai radical din cadrul sindicatului, şi-a încercat şi ea norocul, dar fără succes. Susţinătorii lui Marie Buisson au refuzat categoric să o vadă preluând postul. În faţa acestui impas, autorităţile sindicale au decis, în cele din urmă, să se orienteze către Sophie Binet, în ciuda statutului său de manager, care, la prima vedere, nu ar fi compatibil cu imaginea sindicalistă a CGT.

Deşi a reuşit să apară ca o figură unificatoare, Sophie Binet va avea nevoie de multă diplomaţie şi determinare pentru a reuşi să se confrunte cu puternicele filiale sindicale ce alcăuiesc confederaţia. Dar, înainte de asta, noul număr unu din CGT este aşteptată să se ocupe de reforma pensiilor. Sindicatele urmează să fie primite la începutul săptămânii de prim-ministrul Elisabeth Borne şi toţi ceilalţi membri ai mişcării sindicale din Franţa se întreabă care va fi noua poziţie a CGT pe această temă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.