Taifunul Yagi a slăbit duminică din intensitate şi a fost retrogradat la depresiune tropicală după ce a făcut peste zece victime în Vietnam şi a provocat alunecări de teren şi pagube importante în special în nordul ţării, afectând inclusiv infrastructura şi fabricile multinaţionalelor cu producţie orientată spre export, relatează AFP şi Reuters.
Yagi, care a devastat săptămâna aceasta şi mai multe regiuni din China şi Filipine, provocând moartea a peste douăzeci de persoane, a atins sâmbătă nordul Vietnamului, cu rafale de vânt de peste 150 de kilometri pe oră.
O familie de patru persoane a fost ucisă într-o alunecare de teren în provincia muntoasă Hoa Binh, în nordul Vietnamului, sâmbătă seara, potrivit presei de stat. Alunecarea de teren s-a produs după câteva ore de ploi abundente cauzate de taifun, când un versant a cedat şi a înghiţit o casă, a relatat VNExpress, citând autorităţile locale. Proprietarul casei, în vârstă de 51 de ani, a reuşit să scape, însă soţia, fiica şi cei doi nepoţi ai săi au fost îngropaţi, trupurile lor fiind găsite la scurt timp după aceea.
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
Potrivit Departamentului de salvare şi asistenţă al Ministerului Apărării, pe lângă cele patru victime din Hoa Binh, alte zece persoane au fost ucise de copaci căzuţi, alunecări de teren şi bărci scufundate, a declarat ministerul.
Duminică după-amiază, şase persoane, inclusiv un nou-născut şi un băiat de un an, au fost ucise într-o alunecare de teren în oraşul Sa Pa, în munţii Hoang Lien Son din nord-vestul Vietnamului.
Agenţia de meteorologie din Vietnam a retrogradat duminică Yagi de la taifun la depresiune tropicală, în timp ce mai multe cartiere din oraşul-port Haiphong se aflau sub o jumătate de metru de apă, iar electricitatea era întreruptă, liniile electrice şi stâlpii fiind avariaţi, potrivit jurnaliştilor AFP.
În Golful Ha Long, un sit din patrimoniul mondial UNESCO situat la aproximativ 70 de kilometri de oraş, pescarii erau afectaţi duminică dimineaţa de pagubele provocate de taifun. Aproximativ treizeci de ambarcaţiuni din zonă au fost grav avariate sau scufundate în provincia Quang Ninh, în apropiere de Golful Ha Long, au declarat autorităţile.
De asemenea, taifunul a distrus aproape 3.300 de case, mai mult de 100.000 de hectare de orez şi alte culturi, precum şi numeroase infrastructuri de acvacultură din regiune.
Acoperişurile clădirilor au fost smulse de vânt, iar motocicletele au fost răsturnate şi acum sunt mormanele de resturi, au observat jurnaliştii AFP.
Terrifying winds hits due to Typhoon Yagi in Halong Bay of Quảng Ninh province, Vietnam ???????? (07.09.2024)
— Disaster News (@Top_Disaster) September 7, 2024
TELEGRAM JOIN https://t.co/9cTkji4D9S pic.twitter.com/MruMSUuGx1
Terrifying winds hits due to Typhoon Yagi in Halong Bay of Quảng Ninh province, Vietnam ???????? (07.09.2024)
— Disaster News (@Top_Disaster) September 7, 2024
TELEGRAM JOIN https://t.co/9cTkji4D9S pic.twitter.com/MruMSUuGx1
Înainte de a lovi Vietnamul, taifunul Yagi a traversat sudul Chinei şi Filipine, omorând cel puţin 24 de persoane şi rănind alte zeci.
Conform unui studiu publicat în iulie, taifunurile din regiune se formează acum mai aproape de coastă, se intensifică mai rapid şi rămân mai mult timp deasupra uscatului, ca urmare a schimbărilor climatice.
Cu toate că taifunul a fost retrogradat, există în continuare risc de inundaţii şi alunecări de teren pe măsură ce furtuna - cea mai puternică care a lovit ţara în ultimele decenii - se deplasează spre vest.
Yagi a întrerupt alimentarea cu energie electrică şi telecomunicaţiile inclusiv în capitala Vietnamului, Hanoi, provocând inundaţii extinse, doborând mii de copaci şi avariind locuinţe.
În Haiphong, un oraş de coastă vietnamez de 2 milioane de locuitori care găzduieşte fabrici ale mai multor multinaţionale, parcurile industriale au rămas închise duminică, au declarat pentru Reuters muncitori şi manageri. Unul dintre aceste parcuri industriale a fost inundat, iar muncitorii au declarat că au fost trimişi acasă după ce au încercat să meargă la muncă fără să ştie care sunt condiţiile în fabricile lor, deoarece reţelele de telecomunicaţii nu fuseseră restabilite. „Pagubele pentru fabrici sunt într-adevăr semnificative. Unele au pierdut acoperişuri sau faţade întregi”, a declarat Bruno Jaspaert, şeful zonelor industriale DEEP C, care găzduiesc fabrici a peste 150 de investitori.
De asemenea, mai multe autostrăzi din nordul ţării au fost inundate sau grav perturbate, a relatat mass-media de stat, publicând imagini şi filmări cu alunecări de teren.
Aeroportul internaţional Noi Bai din Hanoi, cel mai aglomerat din nordul Vietnamului, s-a redeschis duminică, după ce fusese închis sâmbătă dimineaţa.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.