Summitul G20, care începe duminică la Chengdu, în sud-vestul Chinei, se anunţă o reuniune a ultimei şanse între Vladimir Putin şi Barack Obama în vederea găsirii unui acord cu privire la situaţia din Siria şi Ucraina, cu două luni înaintea alegerilor prezidenţiale americane, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De la întâlnirea lor privată-surpriză din noiembrie, în Turcia, care a spart gheaţa între Moscova şi Washington în privinţa războiului din Siria, cei doi lideri nu au reuşit să-şi apropie poziţiile cu privire la o soluţionare a conflictului sirian, în pofida unor eforturi intense depuse de şefii diplomaţiilor lor.

Rusia şi Statele Unite, care efectuază separat atacuri aeriene asupra grupărilor jihadiste în această ţară, devastată de peste cinci ani de război între forţele Damascului şi cele ale rebelilor, se află într-un dezacord profund cu privire la soarta preşedintelui sirian Bashar al-Assad, iar Moscova se opune ferm ca acesta să plece de la putere aşa cum cere Washingtonul.

Însă, în pofida unei "relaţii dure şi dificile" cu Rusia, Statele Unite caută în continuare să coopereze cu Moscova în vederea "unei tranziţii politice în Siria" şi pentru a găsi o soluţie diplomatică la conflictul ucrainean dintre Kiev şi rebeli proruşi în estul Ucrainei, a dat asigurări Obama la începutul lui august.

Washingtonul, care îşi exprimă în mod regulat îngrijorarea faţă de "agresiunea rusă" în Ucraina, în pofida unor dezminţiri ferme din partea Moscovei, şi-a schimbat retorica în august, minimalizând în mod public riscul invadării acestei ţări de Rusia, o ipoteză evocată în mod regulat de către preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

"În mod oficial, nicio întâlnire bilaterală nu este prevăzută între Vladimir Putin şi Barack Obama" în cadrul summitului de la Chengdu, potrivit consilierului Iuri Uşakov de la Kremlin.

"Însă nu excludem ca cei doi preşedinţi să găsească timp pentru un contact de lucru în marja summitului, aşa cum au făcut-o deja în trecut", a declarat el pentru presă.

Odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale de la 8 noiembrie, "Barack Obama va încerca să soluţioneze cât mai multe probleme, pentru a-i lăsa cât mai puţine succesorului său, şi anume un eventual acord pe tema situaţiei din Ucraina şi Siria şi un compromis cu Rusia", a declarat pentru AFP analistul Aleksei Makarkin, vicepreşedintele Centrului rus pentru tehnologii politice.

La rândul său, Putin ar putea să profite de summitul G20 şi să "încerce să obţină de la Barack Obama, a cărui poziţie este slăbită la finalul mandatului, ceea ce nu a reuşit să obţină de la Washington" în aceşti ultimi ani, afirmă analista independentă Maria Lipman.

"Însă le rămâne foarte puţin timp şi există o criză de încredere catastrofală între cele două ţări", subloiniază Makarkin.

Relaţiile dintre locatarul Casei Albe şi fostul agent KGB de la Kremlin nu au fost niciodată marcate de încredere, ceea ce-i împiedică pe cei doi lideri să îşi "transforme cooperarea într-un adevărat parteneriat", este de părere Lipman.

Înaintea primei lor întâlniri, în 2009, lângă Moscova, în reşedinţa lui Vladimir Putin - pe atunci premier, după două mandate consecutive de preşedinte -, Barack Obama l-a catalogat drept un om al trecutului şi l-a acuzat că are "un picior în vechiul mod de a conduce afacerile şi un picior în cel nou".

"Nu ştim să facem acest pas mare, stăm ferm pe ambele picioare şi privim întotdeauna către viitor", i-a replicat atunci Putin.

Adept al unui discurs elocvent despre Rusia, Obama a fost întotdeauna "foarte prudent" în ceea previeşte faptele, afirmă analistul Fiodor Lukianov, preşedintele Consiliului pentru politică externă şi apărare.

Preşedintele american a renunţat în 2013 să recurgă la forţă împotriva regimului sirian şi a acceptat să dea o şansă diplomaţiei, în urma unei propuneri a Moscovei de desfiinţare a arsenalului chimic sirian sub control internaţional.

Un an mai târziu Obama a exclus orice recurgere la forţă pentru a "rezolva problema ucraineană", după ce Ucraina a cerut un ajutor militar de "anvergură".

"Împreună, Putin şi Obama au putut să evite ceea ce e mai rău. Ei au împiedicat să se degradeze relaţiile ruso-americane şi un conflict direct" între cele două ţări, subliniază Lukianov.

În contextul în care candidata democrată Hillary Clinton, care apără o linie dură faţă de Rusia, este dată ca favorită în scrutinul prezidenţial american din noiembrie, "va fi mult mai dificil ca Moscova să găsească un teren de înţelegere cu Washingtonul după plecarea lui Obama", adaugă el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.