Liderii arabi au condamnat, sâmbătă, la summit-ul de la Cairo, bombardamentele israeliene asupra Fâşiei Gaza, europenii au afirmat că civilii ar trebui protejaţi, dar în absenţa Israelului şi a înalţilor oficiali americani, nu a existat un acord pentru încetarea violenţelor, comentează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Egiptul, care a convocat întâlnirea şi a găzduit-o, a spus că a sperat că participanţii vor face un apel la pace şi vor relua eforturile de rezolvare a problemei palestiniene de decenii, aceea a existenţei unui stat.

Dar întâlnirea s-a încheiat fără ca liderii şi miniştrii de Externe să convină asupra unei declaraţii comune, la două săptămâni de la un conflict care a ucis mii de oameni şi a determinat o catastrofă umanitară în enclava blocată Gaza unde trăiesc 2,3 milioane de oameni.

Diplomaţii prezenţi la discuţii nu au fost optimişti în ceea ce priveşte o soluîie, Israelul pregătind o invazie terestră în Gaza, menită să distrugă gruparea militantă palestiniană Hamas, al cărei atac din 7 octombrie s-a soldat cu moartea a 1.400 de oameni.

Ministerul Sănătăţii din Gaza a declarat sâmbătă că atacurile aerieneale Israelului au ucis cel puţin 4.385 de palestinieni de la atacul Hamas.

În timp ce statele arabe şi musulmane au cerut încetarea imediată a ofensivei Israelului, ţările occidentale au invocat în cea mai mare parte obiective mai modeste, cum ar fi ajutorul umanitar pentru civili.

Regele Iordaniei Abdullah a denunţat ceea ce el a numit tăcerea globală cu privire la atacurile Israelului, care au ucis mii de oameni în Gaza condusă de Hamas şi au lăsatpeste un milion de persoane fără adăpost şi a cerut o abordare echitabilă a conflictului israeliano-palestinian.

„Mesajul pe care îl aude lumea arabă este că vieţile palestinienilor contează mai puţin decât cele israeliene”, a spus el, adăugând că este revoltat şi mâhnit de actele de violenţă împotriva civililor nevinovaţi din Gaza, Cisiordania ocupată de Israel şi Israel.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a spus că palestinienii nu vor fi strămutaţi sau alungaţi de pe pământul lor.

„Nu vom pleca, nu vom pleca”, a spus el la summit.

Franţa a cerut un coridor umanitar în Gaza despre care a spus că ar putea duce la o încetare a focului. Marea Britanie şi Germania au cerut doar ca armata israeliană să dea dovadă de reţinere, iar Italia a spus că este important să se evite escaladarea.

Statele Unite ale Americii, cel mai apropiat aliat al Israelului şi un jucător vital în toate eforturile de pace din trecut în regiune, au trimis doar însărcinatul cu afaceri de la Cairo, care nu s-a adresat public la întâlnire.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că principalul obiectiv al summitului este „să ne ascultăm reciproc”.

Cu toate acestea, „înţelegem că trebuie să lucrăm mai mult împreună” asupra mai multor probleme, inclusiv situaţia umanitară, evitarea unei escaladări regionale şi un proces de pace palestiniano-israelian, a adăugat el.

Israelul a promis că va şterge „de pe suprafaţa pământului” gruparea militantă Hamas, susţinută de Iran, din cauza atacului şoc din 7 octombrie, cel mai sângeros atac al militantilor palestinieni din istoria de 75 de ani a Israelului. De asemenea, a susşinut că le-a spus palestinienilor să se deplaseze spre sud în Gaza pentru propria lor siguranţă, deşi fâşia de coastă are doar 45 km lungime şi atacurile aeriene israeliene au lovit şi sudul, precizează Reuters.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.