Preşedintele american Joe Biden, care a participat, luni, la Summitul Formatului Bucureşti (B9), desfăşurat online, şi-a exprimat angajamentul pentru refacerea alianţelor şi întărirea relaţiilor transatlantice, potrivit unei transcrieri a discursului acestuia publicat de Casa Albă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Summitul a fost găzduit, prin prezenţă fizică, la Bucureşti, de către preşedintele României, Klaus Iohannis, şi preşedintele Poloniei, Andrzej Duda.

Formatul Bucureşti reuneşte statele Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Biden şi-a exprimat dorinţa unei cooperări mai strânse cu cei nouă aliaţi din Europa Centrală şi regiunile Baltică şi Mării Negre, într-o gamă completă de probleme, care includ securitatea sănătăţii globale, schimbările climatice, securitatea energetică şi redresarea economiei globale.

Preşedintele american şi-a exprimat sprijinul pentru îmbunătăţirea capacităţii NATO de descurajare şi de apărare, precum şi pentru importanţa creşterii rezistenţei aliaţilor faţă de acţiunile politice şi economice dăunătoare ale competitorilor strategici. În plus, Biden a salutat oportunitatea de a discuta cu aceşti aliaţi, precum şi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a participat şi el la summit, despre eforturile alianţei de a răspunde la ameninţările viitoare, despre care se va discuta la summitul NATO din 14 iulie.

În final, preşedintele  Biden a subliniat importanţa întăririi guvernanţei democratice şi a respectării legii, în Statele Unite, în cadrul alianţei şi la nivel mondial.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.