Summitul NATO care începe miercuri la Bruxelles - caustic, dificil şi imprevizibil - se anunţă tensionat, atât timp cât va depinde de dispoziţia lui Donald Trump, invitat de europeni să-şi ”aprecieze mai mult” aliaţii, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Totul este pregătit - declaraţia finală, planuri, angajamente, au declarat pentru AFP mai mulţi reprezentanţi ai Alianţei Nord-Atlantice sub protecţia anonimatului. ”Singura necunoscută provine de la participanţi”, a subliniat unul dintr ei.

Preşedintele Statelor Unite a părăsit Washingtonul într-o dispoziţie belicoasă, declarând, pe tonul său provocator caracteristic, că întâlnirea sa cu preşedintele rus Vladimir Putin, la Helsinki, ar putea să fie ”mai uşoară” decât summitul NATO.

Acest comportament exasperează pe Bătrânul Continent.

Rupând cu tonul politicos al predecesorilor săi, preşedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, l-a interpelat marţi pentru a-i transmite cât de neplăcute sunt criticile sale aproape zilnice şi l-a invitat să-şi ”aprecieze mai mult” aliaţii, ”pentru că America nu are prea mulţi”.

El i-a amintit că Europa a fost ”prima care a reacţionat” după atentatele de la 11 septembrie 2001 pe teritoriul american.

”DISCUŢII SINCERE”

Secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, este stânjenit de această tensiune şi nu şi-a ascuns temerile cu privire la desfăşurarea summitului.

”Nu voi fi surprins să existe discuţii viguroase, mai ales pe tema cheltuielilor militare”, a recunoscut el marţi.

Aliaţii s-au angajat în 2014 să aloce 2% din PIB Apărării lor până în 2024, însă 15 state membre - inclusiv Germania, Canada, Italia, Belgia şi Spania - sunt sub pragul de 1,4% în 2018 şi nu vor putea să-şi respcte angajamentul, ceea ce-l înfurie pe Trump.

”Ţările NATO trebuie să plătească MAI MULT, Statele Unite trebuie să plătească MAI PUŢIN!”, a scris el pe Twitter înainte să plece către Bruxelles. ”Asta nu e corect faţă de contribuabilul american”.

”Sper că vom putea să purtăm, în cursul summitului, discuţii sincere şi cinstite despre dezacordurile şi divergenţele de opinii, dar este datoria mea să reduc impactul asupra NATO, pentru ca Alianţa să poată să rămână piatra de temelie a securotăţii transatlantice”, a temperat Jens Stoltenberg.

ÎNAINTE DE PUTIN

Şeful NATO nu a vrut să comenteze ipoteza unei anulări - la cererea lui Trump - a exerciţiului Trident Juncture prevăzut în toamnă în Norvegia şi anunţat ca cel mai important realizat vreodată de NATO de la sfârşitul Războiului Rece - pe motiv că ar putea fi considerat o ameninţare de Rusia şi că-i va costa foarte sump de contribuabilii americani.

Preşedintele american a anulat, din acest motov, manevre militare cu Coreea de Sud, după întâlnirea sa cu liderul nord-coreean Kim Jong Un.

Însă Stoltenberg a confirmat că aliaţii doresc să primească clarificări cu privire la intenţiile lui Donald Trump înainte de întâlnirea acestuia cu omologul său rus.

”Este absolut esenţial ca preşedintele Trump să se întâlnească cu Vladimir Putin”, a repetat el. ”Noi vom fi în măsură să discutăm cu el, în cursul summitului, despre relaţia între NATO şi Rusia. Este important ca NATO să rămână unită”, a dat el asigurări.

Însă o retragere a Statelor Unite din Trident Juncture nu ar obliga neapărat NATO să-l anuleze, a declarat pentru AFP o sursă militară.

Toate deciziile aprobate la summit vizează o consolidare a capacităţii de disuasiune a Alianţei, potrivit lui Stoltenberg.

”Aliaţii nu trebuie să-şi crească cheltuielile pentru a place Statelor Unite, ci pentru că este în interesul lor”, a pledat el.

În cadrul iniţiativei americane "4x30", membrii NATO se vor angaja să fie în măsură - în 2030 - să desfăşoare în 30 de zile 30 de batalioane mecanizate, 30 de escadrile şi 30 de nave de luptă, pentru a putea face faţă unei operaţiuni militare a Rusiei, identificate ca un potenţial agresor.

”Am crescut pregătirea forţelor noastre pe flancul de Est şi luăm decizii să trimitem rapid întăriri în caz de nevoie. Toate astea contribuie la a ne face disuasiunea credibilă”, apreciază secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.