Premierul belgian Alexander De Croo, a cărui ţară deţine preşedinţia Consiliului UE, a declarat joi, la sosirea la summitul extraordinar de la Bruxelles, că este încrezător că statele membre vor putea ajunge la un acord, inclusiv cu Ungaria, în legătură cu ajutorul de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina în următorii patru ani, relatează agenţia Belga.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La finalul ultimului summit european, din decembrie, "a existat un acord între cei 26, iar acest acord este încă valabil", a reamintit Alexander De Croo. "Cei 26 sunt foarte clari în a spune că putem continua (pe această bază), dar sunt încrezător în capacitatea noastră de a ajunge la un acord în formula cu 27", a adăugat el.

În ultimele zile, premierul ungar Viktor Orban, care continuă să menţină legăturile cu Vladimir Putin, a dat dovadă de oarecare flexibilitate pentru găsirea unui compromis.

CITEȘTE ȘI Reuters: Liderii UE au o soluţie de compromis pentru a convinge Ungaria să aprobe ajutorul pentru Ucraina

"Multe lucruri sunt pe masă, e în interesul tuturor pentru a ajunge la un acord", a spus De Croo. Ajutorul pentru Ucraina este legat de amendarea, la jumătatea perioadei bugetare, a bugetului multianual 2021-2027, care prevede, de asemenea, fonduri suplimentare pentru gestionarea migraţiei şi asigurarea sustenabilităţii planului major de redresare al UE, a subliniat el.

La rândul său, Viktor Orban doreşte să poată vota în fiecare an finanţarea pentru Ucraina, dar ceilalţi lideri nu sunt înclinaţi să îi acorde această putere de veto.

Pe de altă parte, cererile de transparenţă a fondurilor şi de garanţii privind modul în care sunt cheltuite sunt "legitime", dar acest lucru este valabil pentru toţi banii europeni, spun observatorii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.