Micul stat Brunei a instaurat miercuri pedeapsa cu moartea prin lapidare a homosexualităţii şi adulterului, o nouă legislaţie de inspiraţie islamică şi care provoacă un val de indignare a unor ONG-uri, persoanlităţi şi guverne din întreaga lume, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această ţară bogată în hidrocarburi, situată pe Insula Borneo, condusă cu o mână de fier de către sultanul Hassanal Bolkiah, devine astfel prima ţară din Asia de Sud-Est care aplică la nivel naţional un Cod Penal ce urmează  sharia cea mai strictă - ca în Arabia Saudită.

Noul cod prevede de asemenea amputarea unei mâini sau a unui picior a hoţilor. Furtul este de asemenea pasibil de pedeapsa cu moartea, la fel ca insultarea profetului Mahomed. Unele articole ale Codului, precum lapidarea în cazul homosexualităţii, se aplică musulmanilor, dar şi celor care nu sunt musulmani.

Intrarea în vigoare a acestei legislaţii a semănat consternare în întreaga lume, iar ONUU a denunţat ”pedepse crude şi inumane”.

Starul american de cinema George Clooney, căruia i s-a alăturat cântăreţul britanic Elton John, au propulsat subiectul pe prima pagină a actualităţii internaţionale, lansând un apel la boicotarea a nouă hoteluri de lux cu legături cu sultanul din Brunei. Aleşi din Los Angeles, în care se află două dintre aceste hoteluri, şi-au alăturat vocile apelului.

Sultanul Bolkiah, care conduce monarhia din 1967, nu a menţionat oficial intrarea în vigoare a noilor legi, într-un discurs pe care l-a susţinut miercuri, însă a îndemnat la un islam mai puternic.

”Vreau să văd învăţăturile islamului în această ţară consolidându-se”, a declarat el la un centru de convenţii în apropierea capitalei, Bandar Seri Begawan.

Chemarea la rugăciune trebuie să fie auzită în toate locurile publice, nu doar în moschei, pentru a le aminti credincioşilor îndatoririle pe care le au, a spus el.

”TORTURĂ”, DENUNŢĂ UE

Brunei este o ţară ”dreaptă şi fericită”, a dat el asigurări, răspunzându-le criticilor. ”Oricine va veni în ţară va avea o experienţă plăcută şi va profita de un mediu sigur şi armonios”.

Reprezentanţi ai Guvernului au confirmat intrarea în vigoare a acestui nou Cod Penal, care a fost denunţat drept o atingere la adresa drepturlor omului.

Phil Robertson, adjunctul directorului ONG-ului Human Rights Watch (HRW), apreciază că textul este ”barbar în esenţa sa” şi ”impune pedepse arhaice în cazul unor fapte care nu ar fi trebuite considerate crime”.

Uniunea Europeană (UE) consideră că anumite aspecte ale legislaţiei ţin de ”tortură sau acte crude, inumane şi degradante”.

În Franţa, Ministerul de Externe l-a îndemnat pe sultan ”să renunţe la acest proiect şi să-şi păstreze moratoriul de facto al execuţiilor capitale din 1957”.

Statele Unite au subliniat că legislaţia este contrară ”obligaţiilor internaţionale” ale Bruneiului ”faţă de drepturile omului”.

Sultanul, care deţine una dintre cele mai mari averi din lume, a anunţat din 2013 o aplicare treptată a shariei.

Noile legi fac raporturile sexuale între bărbaţi pasibile de pedeapsa capitală prin lapidare. Relaţiile între femei sunt pasibile de maximum zece ani de închisoare.

”BUCURIA DE A TRĂI”

Până acum, relaţiile sexuale între femei, deja ilegale în Brunei, erau pedepsite cu maximum zece ani de închisoare.

Un locuitor gay, în vârstă de 33 de ani, şi-a exprimat indignarea faţă de prevederile ”nedrepte, crude” şi care ”nu trebuie puse în aplicare”. ”Asta îmi ia toată bucuria de a trăi, libertatea de exprimare, mă deprimă atât de mult”, a declarat el pentru AFP sub protecţia anonimatului.

Zulhelmi bin Mohamad, o femeie transsexuală în vârstă de 19 ani care a fugit din Brunei anul trecut şi care cere azil în Canada, a apreciat că membrii comunităţii lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT) din ţară, care trăiesc deja ”foarte ascuns”, are să sufere şi mai mult.

”Unii sunt foarte îngrijoraţi şi ar vrea să fugă ţară din ţară înainte să se descopere că nu sunt heterosexuali”, spune ea.

Primele dispoziţii ale noului Cod Penal au fost introduse în 2014, prin amenzi sau pedepse cu închisoarea pentru exhibiţionism sau lipsa de la rugăciunea de vinerea.

Este dificil să se evalueze sentimentul populaţiei generale faţă de aplicarea shariei, întrucât în Brunei majoritatea celor 430.000 de locuitori evită să-l critice pe sultan.

Acesta vrea, înainte de toate, să-şi asigure susţinerea comunităţii musulmane, care reprezintă aproximativ 70% din populaţia ţării.

În opinia unor analişti, sultanul Hassanal Bolkiah caută să-şi consolideze imaginea de lider islamic în ochii conservatorilor, într-o perioadă în care economia naţională, bazată pe petrol, dă semne de slăbciune.

În fapt, nu este sigur că pedeapsa cea mai dură - lapidarea - ar urma să fie pusă în aplicare într-o bună zi. Condiţiile de întrunit pentru ca justiţia să ajungă la o sentinţă de lapidare rămân excepţionale - un acuzat trebuie să-şi mărturisească crima, fie fi comis-o în faţa a patru martori.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.