Suedia este ”ameninţată mai mult ca niciodată”, avertizează premierul suedez Ulf Kristersson marţi, la o zi după un atentat la Bruxelles în care un migrant tunisian fără acte a unci doi doi suedezi şi a rănit altul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”A venit timpul să ne consolidăm securitatea, nu putem fi naivi”, a subliniat şegul Guvernului suedez.

Suedia şi Uniunea Europeană (UE) au nevoie de o consolidare a securităţii la frontiere, a subliniat Ulf Kristersson.

Pe de altă parte, parchetul federal belgian a prezentat detalii despre arestarea atacatorului.

Atacatorul de la Bruxelles a fost văzut marţi diminbeaţa de către un martor într-un ”magazin de băuturi la Schaerbeek”, la periferia Bruxellesului, a precizat într-un comunicat parchetul federal belgian.

”Poliţia s-a dus la faţa locului. în timpul intervenţiei, poliţia a tras focuri de armă, iar suspectul a fost împuşcat”, se arată în comunicat.

Salvatori au încercat să-l reanime, după care l-au transportat la un spital, unde ”s-a constatat decesul la ora (locală) 9.38 (10.38, ora României)”.

”O armă de război şi un rucsac cu haine au fost găsite în cafenea”, precizează parchetul belgian.

Ministrul belgian de Interne Annelies Verlinden a declarat că ”nu poate confirma că autorul a acţionat singur”.

”Nu putem confirma că autorul a acţionat singur” în atacul de la Bruxelles, a declarat ea la postul VTM Nieuws.

Ea a subliniat că poliţia continuă să ancheteze ”cu privire la toate scenariile posibile” şi că este posibil ca acesta să fi avut complici.

Serviciul Siguranţei Statului suedez (Säpo) anunţă, la rândul său, într-un comunicat, că urmăreşte ”îndeaproape evoluţia evenimentelor” după atacul care a vizat cetăţeni suedezi la Bruxelles.

Säpo precizează că alerta teroristă a fost ridicată la nivelul 4 - pe scară de cinci trepte - la 17 august, când Suedia era criticată în lumea musulmană din cauză că a autorizat manifestaţii la care au fost arese exemplare de Coran.

”Această evaluare rămâne” şi nu a fost revizuită în creştere după atentatul de la Bruxelles.

Säpo estimează însă că situaţia este ”gravă” şi că ”va dura mult timp”.

Magazinele Ikea din Belgia îşi vor consolida măsurile de securitate după atentat, a declarat un purtător de cuvânt al acestei mărci suedeze RTBF.

Potrivit autorităţilor, autorul ataculi a anunţat într-o înregistrare video de revendicare a atentatului că viza în mod expres suedezi în atac.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.