Sudanul acuză armata etiopiană de faptul că a ”executat” şapte militari sudanezi şi un civil - pe care i-a luat prizonieri - şi ameninţă să riposteze acestui ”act laş”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Într-un act care contravine tuturor convenţiilor războiului şi dreptului internaţional, armata etiopiană a executat şapte militari sudenezi şi un cetăţean care erau prizonierii ei”, a acuzat într-un comunicat, duminică seara, armata sudaneză.

”Acest act perfid nu va fi trecut cu vederea”, a subliniat ea şi a ameninţat să răspundă ”acestui comportament laş”.

Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)

Armata sudaneză nu face, în acest comunicat, nicio altă precizare.

Etiopia nu a comentat aceste acuzaţii imediat.

Potrvit unui conducător militar sudanez, militarii respectivi au fost luaţi prizonieri într-o regiune de forntieră, în apropierea sectorului contestat Al-Fashaga.

Un conflict la frontieră are loc între Sudam şi Etiopia, care îşi dspută terenuri fertile în vasta regiune El-Fashaga, în statul Gedaref, în estul Sudanului, un important şi vechi punct de conflict între cele două ţări din Africa de Est.

Acroşaje - uneori sângeroase - au loc cu regularitate în această zonă.

Aceste acroşaje s-au intensificat în 2020, odată cu războiul dintre guvernul federal etiopian şi autorităţile regionale din regiunea Tigray, vecină cu Sudanul, care a determinat mii de etiopieni să se refugieze în estul Sudanului.

În pofida faptului că în regiunea El-Fashaga s-au instalat - de decenii - agricultori etiopineni, în zonă au fost desfăşurate trupe sudaneze abia după izbucnirea Războiului din Tigray.

Acest război de forntieră alimentează tensiuni între cele două ţări care, în pofida multor runde de negocieri, nu au ajuns la vreun acord aspra trasării frontierelor.

Khartoumul şi Addis Abeba se înfruntă, de peste zece ani, şi în problema Marelui Baraj al Renaşterii (Gerd), construit de către Etiopia pe Nil.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.