Un submarin american se află în Orientul Mijlociu, cu scopul de a ”descuraja” orice încercare de a face să degenereze războiul dintre Israel şi Hamas într-un război regional, anunţă luni Departamentul american al Apărării, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Washingtonul se teme că bombardamentele israeliene neîncetate asupra Fâşiei Gaza, ca represalii faţă de un atac de o amploare fără precedent al mişcării palestiniene islamiste Hamas, ar putea determina alte mişcări apropiate Iranului să intervină mai mult în război.

Submarinul de clasa Ohio se află ”acum în zona de operaţiuni a Flotei a V-a”, de la Golful Persic şi Marea Roşie, anunţă un purtător de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder.

Este vorba despre o consolidare a ”eforturulor” americane de ”disuasiune în regiune”, subliniază el, fără să ofere alte detalii.

Comandamentul central american (CENTCOM) a publicat pe X o fotografie cu submarinul, în timp ce tranzitează Canalul Suez, în Egipt.

Unele submarine de clasa Ohio sunt înarmate cu rachete balistice cu ogive nucleare, iar altele sunt configurate să transporte peste 150 de rachete de croazieră de tip Tomahawk.

Generalul Ryder nu precizează ce tip de submarin se află în prezent în Orientul Mijlociu, însă rachetele de croazieră sunt considerate mai eficiente imediat în cazul unei escaladări a conflictului.

Acest nou război între Israel şi Hamas a început la 7 octombrie, când mişcarea islamistă palestiniană, aflată la putere în Fâşia Gaza, a ucis 1.400 de persoane în Israel, în princiopal civili, potrivit autorităţilor israeliene.

Armata israeliană bombardează intensiv în mod neîncetat acest teritoriu îngust, dens populat, şi a ucis, acuză Ministerul Sănătăţii al Hamas, peste 10.000 de persoane, în principal civili.

Statele Unite şi-au consolidat - în susţinerea Israelului - prezenţa militară în regiune.

Forţele americane prezente în Irak şi Siria se confruntă, de la jumătatea lui octombrie, cu o intensificare a unor atacuri, pe care Washingtonul le atribuie unor grupări armate susţinute de Iran.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.