Statele Unite, angajate deja într-o cursă contracronometru în vederea evacuării a mii de interpreţi şi auxiliari afgani care au lucrat pentru armata americană înaintea retragerii acesteia din Afganistan, au anunţat luni că urmează să primească mii de refugiaţi afgani suplimentari, din cauza reintensificării conflictului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Având în vedere creşterea violenţei de partea talibanilor, Guvernul american lucrează pentru a le furniza anumitor afgani, inclusiv celor care au lucrat cu Statele Unite, oportunitatea de a beneficia de programe de primirea unor refugiaţi în Statele Unite”, a anunţat într-un comunicat Departamentul de Stat.

Această decizie ”lărgeşte posibilitatea mutării permanente în Statele Unite a mai multor mii de afgani şi a membrilor familiilor acestora imediate, care s-ar putea afla în pericol din cauza apropierii faţă de americani, însă care nu sunt eligibili să primească vize de imigraţie speciale”, aliberate ăn prezent unei părţia interpreţilor, traducătorilor şi altor auxiliari afgani ai armatei americane, precizează departamentul.

200 DE AFGANI, DEJA ÎN SUA

Preşedintele american Joe Biden a stabilit la 11 septembrie 2021 - la 20 de ani de la atentatele Al-Qaida la New York şi la Pentagon, care au declanţat intevenţia militară în Afganistan - data-limită a retragerii totale a forţelor americane din Afganistan.

Însă talibanii au lansat o ofensivă generalizată, alimentând temeri cu privire la faptul că ar putea prelua puterea prin forţă, la plecarea străinilor, şi că s-ar putea răzbuna pe afganii care au muncit pentru aceştia din urmă.

Pentru a-i evacua, diplomaţia americană a început să le elibereze vize de imigraţie speciale.

Un prim grup de 200 de persoane a asosit vineri în Statele Unite, dintre cele 2.500 de persoane care au trecut toate etapele în vederea obţinerii acestei vize şi care sunt aşteptate în săptămânile viitoare.

Alte persoane - al căror proces nu este la fel de avansat - urmează să fie adăpostite în baze americane din străinătate, pentru a se afla în siguranţă până la primirea vizei.

Însă aproximativ 20.000 de tafhgani care au muncit pentru armata americană au cerut să fie primiţi în Statrele Unite, potrivit Casei Albe, iar numărul lor total ar putea fi de 100.000, potrivit unor estimări, dacă sunt luaţi în calcul şi membrii familiilor acestora.

Cum nu toţi sunt eligibili să primească aceste vize speciale, a apărut ideea ca ei să beneficieze de un program de primire a refugiaţilor în Statele Unite.

Departamentul de Stat nu a precizat detaliile unui astfel de proces, adesea complex înainte de sosirea pe teritoriul american.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.