Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) au cerut luni Rusiei să oprească presupuse violenţele sexuale comise de către armata rusă şi auxiliari ai acesteia în Ucraina, însă Moscova a denunţat acuzaţii fără fundament în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, organizată de către Albania, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Rusia trebuie să ia măsuri în cadrul armatei sale şi auxiliarilor săi, pentru ca aceştia să respecte Rezoluţia 1820 a ONU privind violenţe sexuale, adoptată în 2008, care interzice ca acestea să fie folosite ca armă de război”, a îndemnat ambasadoarea Statelor Unite Linda Thomas-Greenfield.

”Rusiei îi revine sarcina să oprească violurile, violenţele şi atrocităţile comise de către militarii săi. Rusiei îi revine sarcina să pună capăt acestui război atroce şi neprovocat împotriva poporului ucrainan”, a subliniat ea.

Preşedintele Consiliului European Charles Michel a denunţat, la rândul său, ”atrocităţi” comise de Rusia.

”Aceste crime vor fi pedepsite”, ”avem nevoie de probe” şi ”vom ajuta la strângerea acestor” probe, a declarat el.

Charles Michel a denunţat totodată aprig ”numai responsabilitatea Moscovei” într-o criză alimentară provocată de războiul rus, care l-a făcut pe ambasadorul Rusiei la ONU Vasili Nebenzia să părăsească sala.

Locul acestuia a fost luat de către un adjunct.

Nebenzia a dezminţit atroctăţi sexuale de care sunt acuzate forţele armate ruse drept ”minciuni”.

”Acuzaţiile cu privire la violenţe sexuale formulate împotriva armatei ruse se repetă (...), însă nu s-a prezentat nicio probă”, a declarat ambasadorul rus.

”Fiţi mai prudenţi, pentru că nu există nicio probă ale acestor declaraţii ale Kievului”, i-a îndemnat el pe occidentali.

Ambasadorul Ucrainei la ONU Serghii Kisliţia a acuzat, la rândul său, armata rusă de violenţe sexuale în ţara sa.

El a evocat o voinţă a Moscovei de a face să dispară urmele acestora.

Kisliţia a cerut să se găsească o soluţie ”ocupării de către Rusia a mandatului permament sovietic” în Consiliul de Securitate al ONU.

”Cu cât mai repede, cu atât mai bine”, ”avem nevoie de un Consiliu credibil”, a pledat el.

Alţi membri ai Consiliului de Securitate al ONU au dennţat recurgerea la violenţe sexuale, care pot constitui crime de război în dreptul internaţional.

China a cerut ca orice acuzaţie să facă obiectul unei anchete bazate pe fapte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.