Deputaţii din statul Georgia, în sudul Statelor Unite, au votat vineri o lege antiavort, cea mai strictă din ţară în materie de posibilă perioadă de intervenţie, în ciuda ameninţărilor cu boicotul ale starurilor de la Hollywood, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Georgia atacă o mare valoare a vieţii. Noi apărăm nevinovaţii şi vorbim în numele celor care nu pot vorbi pentru ei înşişi", a comentat guvernatorul republican al Statului, Brian Kemp. 

Vedete ale cinematografiei americane, printre care Ben Stiller, Alec Baldwin şi Alyssa Milano, i-au scris lui Brian Kemp, avertizândându-l că ele nu vor mai putea lucra în Georgia, o destinaţie populară pentru filmări, dacă legea este promulgată.

Parlamentul Georgiei, un stat conservator şi religios, a votat interzicerea înreruperii voluntare a sarcinii de la depistarea ritmului cardiac al embrionului, posibil din a şasea săptămână de sarcină. 

Legea, cunoscută sub numele de "Heartbeat Bill", prevede o excepţie în cazul complicaţiilor medicale, dar nu şi pentru victimele unui viol sau incest. 

Asociaţiile pentru drepturile omului denunţă textul care interzice avortul înainte ca majoritatea femeilor să afle dacă sunt însărcinate. 

"Dacă guvernatorul Kemp promulgă această lege, ACLU nu are decât un singur lucru să-i spună: ne vom revedea la tribunal", a declarat Andrea Young, responsabila pentru Georgia a acestei puternice organizaţii de apărare a drepturilor civice. 

Legea "bătăilor inimii" a fost deja votată de mai multe state americane, precum Kentucky şi Iowa, unde a fost imediat blocată de judecători. La 20 martie, Parlamentul din Mississippi a adoptat-o. 

Curta Supremă a legalizat avortul în Statele Unite în 1973, apreciind că femeile pot avorta atât timp cât fătul nu este viabil. Fiecare stat poate să restricţioneze sau să interzică avortul, cu excepţia cazului în care viaţa sau sănătatea mamei este pusă în pericol. 

Însă, cei doi judecători desemnaţi de Donald Trump la Curtea Supremă a înclinat balanţa în tabăra conservatoare, alimentând speculaţiile cu privire la o posibilă evoluţie a acestei jurisprudenţe. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.