Statele Unite şi Canada au ajuns la o înţelegere pentru a respinge solicitanţii de azil la trecerile neoficiale ale frontierei, afirmă oficiali citaţi de BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele SUA Joe Biden şi premierul canadian Justin Trudeau sunt aşteptaţi să anunţe acordul vineri, în timpul vizitei lui Biden la Ottawa.

Acordul ar urma să permită oficialilor de ambele părţi ale frontierei să îi întoarcă din drum pe solicitanţii de azil care se îndreptă în direcţia lor.

Partea americană a observat o creştere a trecerilor frontierei de către migranţi dinspre Canada.

Acordul face parte din încercările de a limita afluxul de migranţi de la Roxham Road, o trecere neoficială a frontierei între statul New York şi provincia Quebec.

Ca parte a înţelegerii, Canada va crea un nou program pentru refugiaţi, pentru 15.000 de migranţi care fug de persecuţie şi violenţă în America de Sud şi Centrală, au declarat oficiali americani pentru CBS News, partenerul din SUA al BBC.

Biden se află într-o vizită de 24 de ore la Ottawa în Canada, pentru a discuta cu Trudeau probleme economice, legate de comerţ şi migraţie. Acordul pe migraţie este programat să fie anunţat înainte ca el să se întoarcă în SUA, vineri.

Înţelegerea reprezintă un amendament la un acord al celor două părţi din 2004, care prevede că migranţii trebuie să solicite azil în prima ţară ”sigură” în care ajung, indiferent că este SUA sau Canada.

Noua prevedere ar elimina o lacună din Acordul privind a Treia Ţară Sigură, care a împiedicat Canada să îi respingă pe cei care treceau graniţa pe la punctele neoficiale.

Lacuna făcea posibil ca migranţii să intre în Canada prin locuri precum Roxham Road.

Autorităţile din oraşul New York au afirmat, luna trecută, că le oferă migranţilor bilete de autobuz gratis pentru a ajunge către graniţa SUA cu Canada.

Negocierile privind acordul de frontieră SUA-Canada au stagnat mai multe luni, potrivit unor relatări. Oficialii americanit nu au dorit să refacă acordul, în condiţiile în care ţara se împotmoleşte în propria criză a migranţilor, la graniţa cu Mexicul.

Administraţia Biden a propus, de asemenea, să ia măsuri împotriva solicitanţilor de azil la graniţa sudică a SUA, cu Mexicul, făcând mai dificilă solicitarea de azil după ce controalele la frontieră impuse de COVID se vor ridica, în luna mai. Propunerea a fost primită cu reacţii violente de către grupurile care luptă pentru drepturile omului.

Noua înţelegere SUA-Canada ar putea să intre în vigoare rapid, întrucât nu este nevoie de aprobarea Congresului SUA.

Trudeau a argumentat că singura cale de a opri trecerile necontrolate ale frontierei la Roxham Road estre de a renegocia Acordul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.