Statele Unite au distrus ultima rezervă declarată de arme chimice, a anunţat vineri preşedintele Joe Biden, punând capăt unui efort de zeci de ani pentru a elimina aceste arme mortale folosite pentru prima dată pe scară largă în Primul Război Mondial, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ca parte a Convenţiei privind armele chimice, ratificată de Senatul american în 1997, SUA şi ceilalţi semnatari trebuie să îşi distrugă stocurile de arme chimice până la 30 septembrie 2023.

"Astăzi, sunt mândru să anunţ că Statele Unite au distrus în siguranţă ultima muniţie din acest stoc - aducându-ne cu un pas mai aproape de o lume fără ororile armelor chimice", a declarat Joe Biden într-un comunicat publicat de Casa Albă.

Statele Unite şi-au distrus stocurile de arme chimice care îi mai rămaseseră la depozitul din Pueblo, Colorado, şi la un depozit din Richmond, Kentucky.

În 2022, ultima rachetă M55 cu agent neurotoxic VX a fost distrusă la uzina din Kentucky.

Stocul de agenţi chimici al SUA ajunsese la aproape 40.000 de tone în 1968, potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor.

"Armele chimice sunt responsabile pentru unele dintre cele mai îngrozitoare episoade de pierderi umane. Deşi utilizarea acestor agenţi letali va fi întotdeauna o pată în istorie, astăzi naţiunea noastră şi-a îndeplinit în sfârşit promisiunea de a ne scăpa arsenalul de acest rău", a declarat liderul republican al Senatului american, Mitch McConnell, într-un comunicat.

Armele chimice au ieşit în evidenţă în timpul Primului Război Mondial, care a devenit cunoscut şi sub numele de "războiul chimiştilor". Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, armele chimice au ucis aproape 100.000 de persoane în timpul Primului Război Mondial şi au provocat de atunci peste 1 milion de victime în întreaga lume.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.