Kirstjen Nielsen, secretarul pentru Securitate internă al SUA, şi-a anunţat deimsia precizând că va mai lucra până miercuri pentru a ajuta la o tranziţie uşoară, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o postare pe Twitter duminică, preşedintele american Donald Trump a declarat: „Secretarul pentru Securitate Naţională Kirstjen Nielsen îşi va părăsi poziţia şi aş dori să îi mulţumesc pentru serviciile ei”.

„Îmi face plăcere să anunţ că Kevin McAleenan, actualul Comisar privind Securitatea la Graniţe, va deveni Secretarul în exerciţiu. Am încredere că Kevin va face o treabă grozavă!”, a precizat Trump.

Poziţia lui Nielsen devenise nesigură de ceva timp. În noiembrie, conform unor scurgeri de informaţii de la Casa Albă, ea ar fi urmat să fie dată afară până la sfârşitul anului de către Trump, el nefiind mulţumit de performanţele ei.

În mai 2018, New York Times a informat că Trump a umilit-o în faţa întregului cabinet, criticând-o dur pentru că nu a reuşit să reducă numărul de migranţi ilegali care intră în SUA din Mexic. Ea ar fi luat în considerare să demisioneze chiar atunci, conform NY Times.

Ea a reuşit în final să îşi păstreze locul puţin peste un an, Nielsen ocupând acest post din decembrie 2017 la recomandarea predecesorului său, generalul John Kelly, cel care a devenit al doilea şef de staff al lui Trump. El a părăsit administraţia acum trei luni.

Nielsen a fost nevoită să apere unele dintre cele mai controversate politici ale lui Trump, printre care şi cererea pentru un zid la graniţa cu Mexicul, declararea de stare de urgenţă pentru a obţine fonduri pentru zid şi separarea copiilor de migranţi de părinţii lor în vara lui 2018.

La sfârşitul lui martie, McAleenan a declarat cu privire la numărul de azilanţi din America Centrală care ajung la graniţa de sud a SUA că sistemul a ajuns într-un „punct critic”. Vineri, Nielsen a mers alături de Trump la graniţă.

„Există într-adevăr o insurgenţă la graniţa noastră de sud. Este un val colosal şi sistemul nostru de imigraţie nu mai face faţă. Nu mai putem să vă primim. Ţara noastră este plină”, a afirmat Trump atunci.

De când este Trump preşedinte, 17 persoane importante din administraţia sa au plecat iar în prezent funcţiile de secretar al Apărării, secretarul de Interne, secretarul de Securitate Naţională, şeful staff-ului de la Casa Albă şi ambasadorul SUA la ONU sunt ocupate în regim interimar.

În scrisoarea sa de demisie, Nielsen a continuat să susţină că Congresul şi judecătorii federali, nu Trump, sunt vinovaţi de haosul de la graniţă.

Ea a scris: „În ciuda progreselor noastre privind reforma securităţii naţionale, am ajuns la concluzia că este momentul potrivit pentru a mă retrage. Sper ca viitorul secretar să aibă susţinerea Congresului şi a tribunalelor pentru a repara legile care ne-au împiedicat să apărăm graniţele Americii şi care au contribuit la neînţelegerile în discursul naţiunii noastre”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.