Statele Unite au anunţat joi că se retrag din Organizaţia ONU pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), acuzând instituţia că este ”antiisraeliană”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Statele Unite îşi păstrează statutul de observator, a precizat însă Departamentul de Stat, la reprezentanţa ONU cu sediul la Paris.

Retragerea va intra în vigoare de la 31 decembrie 2018, conform statutului UNESCO, adaugă departamentul.

”Această decizie nu a fost luată uşor şi reflectă îngrijorările Statelor Unite cu privire la acumularea unor arierate la Unesco, necesitatea unei reformări în profunzime a organizaţiei şi poziţiile sale persistente antiisraeliene”, se arată în comunicat.

Washingtonul a avertizat la începutul lui iulie că intenţionează să-şi reexamineze relaţiile cu Unesco, după decizia organizaţiei de a declara vechiul oraş Hebron, în Cisiordania ocupată, drept ”zonă protejată” a Patrimoniului Mondial.

Această decizie, calificată drept un ”afront faţă de Istorie”, ”discreditează şi mai mult o agenţie ONU deja foarte discutabilă”, declara atunci ambasadoarea americană la ONU Nikki Haley.

Statele Unite, marele aliate ale Israelului, se distanţaseră deja de Unesco.

Ele nu au mai participat la finanţarea instituţiei din 2011, după ce agenţia a primit Palestina între statele membre.

Însă continuau, de atunci, să facă parte din Consiliul Executiv al Unesco, alcătuit din 58 de membri.

Potrivit Departamentului de Stat, un statut de observator îi va permite să continue să aducă ”viziunea” şi ”expertiza” americane ”în anumite dosare importante gestionate de organizaţie”, şi anume ”protecţia Patrimoniului Mondial, apărarea libertăţii presei” şi promovarea ştiinţelor şi educaţiei.

Directoarea generală a Unesco Irina Bokova a declarat că ”regretă profund” această decizie.

”Universalitatea este esenţială misiunii Unesco în vederea construirii păcii şi securităţii internaţionale în faţa urii şi violenţei, prin apărarea drepturilor omului şi demnităţii umane”, a subliniat Bokova, citată într-un comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.