Statele Unite anunţă marţi că sunt în favoarea înfiinţării unui Tribunal Special care să judece ”agresiunea” Rusiei în Ucraina şi care să fie ”înrădăcinat în sistemul judiciar ucrainean”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Statele Unite susţin înfiinţarea unui Tribunal Special privind crima agresiunii împotriva Ucrainei, sub forma unei Curţi Internţaionale care să fie înrădăcinată în sistemul judiciar ucrainean şi care să cuprindă elemente internaţionale”, anunţă un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.

Washingtonul vrea să obţină ”o susţinere internaţională semnificativă de la partenerii noştri europeni” şi ca acest tribunal să fie ”localizat în mod ideal în altă ţară, în Europa”, precizează el.

Este pentru prima oară când Statele Unite, de obicei reticente faţă de justiţia internaţională, se declară în mod explicit în favoarea înfiinţării unui asemenea tribunal, care să judece crime comise după invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie 2022, o idee susţinută şi de către europeni, care au evocat înfiinţarea acestei instanţe în noiembrie.

Departamentul de Stat american face acest anunţ la câteva zile după ce Curtea Penală Internaţională (CPI), cu sediul la Haga, a emis un mandate de arestare a preşedintelui rus Vladimir Putin, pe care-l acuză de ”deportarea” unor copii ucraineni în cadrul ofensivei ruse în Ucraina.

Rusia nu recunoaşte însă competenţa CPI.

CPI este competentă în crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în Ucraina şi nu în ”crima agresiunii”, imputabilă conducătorilor la cel mai înalt nivel ai Rusiei.

Emisarul american pentru justiţie internţaională Beth Van Schaack a anunţat luni că Statele unite vor ca acest tribunal să dispună de fonduri şi personal internaţionale.

”Credem că o astfel de Curte Internaţională, dar înrădăcinată în sistemul judiciar ucrainean (...), va asigura cele mai bune şanse” să se facă dreptate, a subliniat ea într-un discurs.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.