Statele Unite şi-au schimbat planurile şi vor furniza Ucrainei 31 de tancuri Abrams M1-A1 în loc de variantele mai noi M1-A2 planificate anterior, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder. Scopul este de a grăbi livrarea acestora. Şi sistemele de apărare antirachetă Patriot vor fi trimise în Ucraina mai repede decât era planificat iniţial, pentru că ucrainenii au dovedit că pot învăţa rapid, au declarat oficiali din domeniul apărării citaţi de CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"După un studiu şi o analiză suplimentară cu privire la cea mai bună modalitate de a face acest lucru, Departamentul Apărării, în strânsă coordonare cu Ucraina, a luat decizia de a furniza varianta M1-A1 a tancului Abrams, ceea ce ne va permite să avem termene de livrare semnificativ mai rapide şi să livrăm Ucrainei această capacitate importantă până în toamna acestui an", a declarat marţi generalul Patrick Ryder într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că SUA vor furniza Ucrainei şi "blindaje şi sisteme de armament avansat" care au "o capacitate foarte similară" cu M1-A2, inclusiv o mitralieră grea de calibrul 50 şi un tun de 120 mm.

Schimbarea de planuri permite o devansare cu câteva luni a calendarului iniţial de livrare, care ar fi putut dura un an sau mai mult.

Marţi dimineaţă, coordonatorul de comunicare strategică al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, a declarat că SUA lucrează pentru a accelera livrarea tancurilor către Ucraina. "Lucrăm la asta. Există unele schimbări pe care le putem face în acest proces, pentru a grăbi într-un fel acest lucru", a declarat Kirby la MSNBC. "Pentagonul lucrează cât de repede poate şi vor avea mai multe de spus despre ajustările pe care le fac", a declarat Kirby.

SUA anunţaseră anterior că vor trimite versiunea mai modernă M1-A2 a tancului de luptă Abrams, dar acest lucru ar fi necesitat fie construirea de noi tancuri, fie modernizarea tancurilor mai vechi existente, apoi instruirea echipajelor ucrainene pe sistemul mai avansat. M1-A2 are un sistem de ţintire digitală mai nou care îl face un tanc mai capabil, dar ar necesita şi o pregătire mai mare a trupelor ucrainene pentru a opera tancul şi pentru a întreţine sistemul.

Decizia de a accelera livrarea de tancuri vine în contextul în care Ucraina se pregăteşte să lanseze o ofensivă de primăvară împotriva forţelor ruseşti, construită în mare parte în jurul sistemelor mai puternice şi mai avansate pe care ţările occidentale au fost de acord să le trimită, inclusiv tancuri şi alte vehicule blindate.

SUA intenţionează în continuare să trimită 31 de tancuri M1-A1 Abrams Ucrainei, acelaşi număr ca cel anunţat anterior, adică dimensiunea unui batalion complet de tancuri ucrainene, au precizat oficiali americani din domeniul apărării.

La jumătatea lunii februarie, secretarul apărării Lloyd Austin a declarat că aceste sisteme ar "face o diferenţă destul de semnificativă" în contraofensiva anticipată a Ucrainei. Austin a îndemnat săptămâna trecută alte ţări să trimită tancuri şi alte vehicule blindate în Ucraina cât mai curând posibil.

UCRAINENII AU ÎNVĂŢAT INTENSIV, MAI REPEDE DECÂT ERA PREVĂZUT SĂ OPEREZE SISTEMELE PATRIOT

Pe de altă parte, sistemele de apărare antirachetă Patriot vor fi trimise în Ucraina mai repede decât era planificat iniţial, iar un grup de 65 de soldaţi ucraineni îşi va finaliza antrenamentul pe aceste sisteme la Fort Sill, Oklahoma, în zilele următoare, au declarat marţi oficiali americani din domeniul apărării citaţi de CNN. Trupele se vor deplasa apoi în Europa pentru un antrenament suplimentar pe cele două sisteme Patriot - unul american şi unul construit de germani şi olandezi - care vor fi desfăşurate în Ucraina în următoarele săptămâni, au declarat oficialii americani de la Fort Sill.

Instructorii americani de la Fort Sill, unde cei 65 de ucraineni se antrenează de la 15 ianuarie, au reuşit să accelereze semnificativ calendarul cursului datorită cunoştinţelor de bază ale ucrainenilor despre sistemele de apărare aeriană, au explicat oficialii.

"Evaluarea noastră este că soldaţii ucraineni sunt impresionanţi şi că învaţă foarte repede", a declarat generalul de brigadă Shane Morgan, comandantul de la Fort Sill. "Datorită cunoştinţelor lor vaste în domeniul apărării aeriene şi a experienţei într-o zonă de luptă, le-a fost mai uşor - deşi niciodată uşor - să înţeleagă conceptele de operare şi întreţinere a sistemului Patriot", a spus Morgan.

Armata americană alocase 10 săptămâni pentru instruire, dar ucrainenii au finalizat-o în aproximativ 8 săptămâni. Programul de instruire a fost "agresiv", a declarat un oficial de la Fort Sill, ucrainenii antrenându-se zilnic de la 7 dimineaţa până la ora 18:00.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.