Statele Unite au sancţionat patru oficiali chinezi - inclusiv pe secretarul Partidului Comunist Chinez (PCC, unic) la Xinjiang şi Biroul Securităţii Publice din acest teritoriu autonom din nord-vestul Chinei -, acuzaţi de încălcarea drepturilor omului minorităţii uigure, a anunţat Departamentul american al Trezoreriei, iar China a anunţat represalii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În regiunea semideşertică Xinjiang, cu aproximativ 25 de milioane de locuitori, au avut loc mult timp atentate atribuite de Beijing unor separatişti sai islamişti. Însă Beijingul acţionează ferm în Xinjiang de câţiva ani.

Peste un milion de musulmani, mai ales uiguri, sunt sau au fost internaţi în lagăre la Xinjiang, acuză Washingtonul şi organizaţii internaţionale de apărarea drepturilor omului.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei. Parteneri: ACUE, Hidroelectrica, Transgaz
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Chnina dezminte această cifră şi susţine că este vorba despre centre de formare profesională, menite să ajute populaţia să găsească locuri de muncă, pentru a o îndepărta de tentaţia extremismului islamist.

Washingtonul, care se află de mult în prima linie în acest dosar, a aplicat joi sancţiuni mai multor oficiali chinezi, acuzaţi de legături cu ”atingeri grave” aduse drepturilor omului în Xinjiang.

Vize de intrare în Statele Unite le sunt refuzate unui număr de trei oficiali şi membrilor familiilor lor, a anunţat într-un comunicat secretarul de Stat Mike Pompeo, din cauza unor ”rele tratamente oribile şi sistematice” aplicate uigurilor, dar şi altor minorităţi.

”China a hotărât să ia măsuri de reciprocitate faţă de organizaţii şi indivizi americani care s-au comportar rău în probleme legate de Xinjiang”, a reacţionat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe Zhao Lijian.

”Această iniţiativă americană se amestecă în afacerile interne ale Chinei, încalcă norme fundamentale ale relaţiilor internaţionale şi aduce o atingere gravă relaţiilor chinezo-americane”, a subliniat el într-o conferinţă de presă.

Între persoanele vizate de sancţiunile americane se află Chen Quanguo, principalul conducător PCC în Xinjiang.

El este considerat drept arhitectul politicii în domeniul securităţii a Beijingului în regiune.

China îşi exprimă satifacţia faţă de dispariţia atentatelor de la intrarea în funcţie a lui Chen şi implementarea unei supravegheri omniprezente, unor controale de identitate, instalarea unor camere de recunoaştere facială şi baraje ale poliţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.