Statele Unite anunţă marţi că au retras Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) de pe lista neagră a organizaţiilor teroriste străine, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Departamentul de Stat revocă desemnarea FARC drept organizaţie teroristă străină”, anunţă într-un comunicat secretarul de Stat american Antony Blinken.

”În urma unui acord de pace din 2016 cu Guvernul columbian, FARC au fost dizolvate şi dezarmate în mod oficial. Ele nu mai există ca organizaţie unificată care practică terorismul sau activităţi teroriste”, precizează el.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Această retragere de pe lista neagră nu modifică însă cu nimic poziţia Statelor Unite cu privire la proceduri judiciare angajate sau avute în vedere împotriva unor foşti lideri FARC, suspectaţi de trafic de droguri, precizează Blinken.

Însă această decizie ajută Washingtonul să susţină implementarea acordului de pace, de exemplu prin colaborări cu foşti combatanţi care au depus armele.

Columbia a comemorat miercurea trecută un an de la acordul istoric din 2016 care a permis întoarcerea păcii şi dezarmarea gherilei marxiste FARC, în urma unuia dintre cele mai crude şi mai lungi conflicte din America Latină.

Prin acest acord, gherila FARC - o mişcare ţărănească care a luat armele în anii '60, în toiul Războiului Rece - a devenit un partid politic legal - sub numele ”Comunes” - cu o reprezentare garantată în Parlament, dar fără o influenţă reală la urne.

Acordul prevede reforme politice şi agrare - problema pământului a fost una dintre cheile conflictului - care ar urma să fie implementate, în mod teoretic, până în 2031.

Acordul a permis o reducere considerabilă a violenţei, însă numeroase grupări armate continuă să facă ravagii în ţară, inclusiv disidenţi FARC care s-au reînarmat, care au exploatat vidul lăsat în munţi de plecarea fostei gherile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.