O sută de migranţi ilegali cubanezi expulzaţi din Statele Unite au sosit cu avionul la Havana - primul zbor de acest fel din 2020 încoace -, a anunţat Ministerul cubanez de Interne, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Un zbor din Statele Unite cu migranţi fără acte a avut loc la 24 aprilie, o premieră din decembrie 2020, cu 120 de persoane la bord”, a anunţat luni într-un cmunicat ministerul cubanez.

Aceste expulzări intervin în contextul în care insula comunistă, afectată de o gravă criză economică, se confruntă cu un val al migraţiei fără precedent.

Numai în 2022, peste 300.000 de cubanezi au intrat ilegal în Statele Unite, potrivit autorităţilor americane.

Împotriva acestui aflux, Washingtonul a implementat la începutul lui 2023 noi măsuri care încadrează intrarea pe teritoriul american - lunar - a maximum 30.000 de cetăţeni cubanezi, haitieni, nicaraguani şi venezueleni.

Potrivit autorităţilor americane, la începutul lui martie, aproximativ 10.000 de cubanezi au beneficiat de acest program, în cadrul căruia candidaţii la emigraţie sunt obligaţi să depună o cerere în ţara de origine, să aibă un susţinător în Statele Unite şi să sosească cu avionul.

Zborurile de expulzare a migranţilor cubanezi neadmişi să rămână în Statele Unite au fost suspendate din cauza pandemiei covid-19.

Washingtonul şi Havana şi-au relansat în 2022 dialogul în problema migraţiei şi s-au pus de acord asupra reluării acestor zboruri, cu scopul de a încuraja o migraţie ”legală, sigură şi ordonată”.

Între migranţii ilegali cubanezi sosiţi luni pe Aeroportul Internaţional Jose Marti se aflau ”83 de migranţi arestaţi la frontiera” Mexicului cu Statele Unite, dar şi ”40 de balseros” - migranţi care traversează Strâmtoarea Florida cu ambarcaţiuni improvizate, ”arestaţi pe coastele” americane.

Potrivit Ministerului cubanez de Interne, de la începutul lui 2023, Paza de Coastă americană a predat 37 de migranţi fără acte pe cale maritimă, cărora li se adaugă expulzarea de luni, în total fiind vorba despre 2.514 cubanezi expulzaţi.

Alte ţări din regiune au predat, în aceeaşi perioadă, 64 de migranţi expulzaţi, în total 3.411, potrivit aceleiaţi surse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.