Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite a anunţat, miercuri, că nu va înnoi licenţa care a permis Rusiei să îşi achite datoriile către investitorii internaţionali prin intermediul băncilor americane, decizie este probabil să atragă incapacitatea de plată a Moscovei, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Decizia Statelor Unite împiedică Rusia să plătească datoriile în valoare de miliarde de dolari către investitorii internaţionali, pentru prima dată de la Revoluţia bolşevică.

Odată cu primele runde de sancţiuni impuse Moscovei, Departamentul de Trezorerie a acordat băncilor licenţa de a procesa orice plăţi de obligaţiuni în dolari venite din Rusia. Acea fereastră expiră la miezul nopţii, pe 26 mai.

Au existat deja semne că administraţia Biden nu era dispusă să prelungească termenul.

Fereastra există ”cu scopul de a permite o perioadă de timp să aibă loc o tranziţie ordonată şi ca investitorii să poată vinde titluri de valoare”, a declarat secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, la o conferinţă de presă care a avut loc săptămâna trecută în cadrul reuniunilor miniştrilor de Finanţe ale Grupului celor şapte din Koenigswinter, Germania.

Ea a subliniat că licenţa este provizorie.

Fără licenţa care permite folosirea băncilor americane pentru a-şi plăti datoriile, Rusia nu are capacitatea să ramburseze investitorilor internaţionali obligaţiunile. Kremlinul a folosit JPMorgan Chase şi Citigroup drept canale de plată a obligaţiunilor.

Kremlinul pare să fi prevăzut probabilitatea ca SUA să nu permită Rusiei să continue plata obligaţiunilor. Ministerul rus de Finanţe a plătit în avans două obligaţiuni vineri care erau scadente în luna mai.

Următoarele plăţi sunt scadente pe 23 iunie. La fel ca alte datorii ruseşti, acele obligaţiuni au o perioadă de graţie de 30 de zile – situaţie care ar duce la declararea incapacităţii de plată până la sfârşitul lunii iulie, cu excepţia scenariului improbabil c războiul din Ucraina să se fi încheiat până la acea dată.

Rusia nu a mai fost în incapacitate de plată de la Revoluţia din 1917, când Imperiul Rus s-a prăbuşit şi a fost creată Uniunea Sovietică.

Moscova a intrat în incapacitate de plată pe piaţa internă la sfârşitul anilor 1990 în timpul crizei economice asiatice, dar a reuşit să îşi revină datorită asistenţei internaţionale.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.