Statele Unite au anunţat, marţi, că vor întrerupe asistenţa acordată Gabonului, după ce armata a preluat controlul luna trecută, transmite AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Guvernul SUA suspendă anumite programe de asistenţă externă de care beneficiază guvernul din Gabon, în timp ce evaluăm intervenţia neconstituţională a membrilor armatei ţării", a declarat secretarul de stat Antony Blinken într-un comunicat.

El a precizat că Statele Unite menţin operaţiunile diplomatice şi consulare în această ţară din Africa Centrală bogată în petrol.

Măsura este temporară, deoarece Departamentul de Stat ia în considerare o determinare oficială a faptului că Gabonul a suferit o lovitură de stat militară, ceea ce, conform legislaţiei americane, ar întrerupe asistenţa.

Oficialii americani au declarat anterior că asistenţa americană a fost minimă pentru Gabon, condusă de familia Bongo timp de peste o jumătate de secol.

Washingtonul are o prezenţă mai mare, atât în ceea ce priveşte securitatea, cât şi asistenţa economică, în Niger, o altă naţiune africană în care armata a preluat recent puterea.

La 30 august, liderii militari gabonezi l-au răsturnat pe Ali Bongo Ondimba chiar în momentul în care acesta a fost proclamat câştigător al unor alegeri criticate pe scară largă pentru nereguli.

Militarii l-au instalat ca prim-ministru pe liderul opoziţiei, Raymond Ndong Sima, care, într-un discurs rostit săptămâna trecută în faţa Naţiunilor Unite, a promis că va lua măsuri pentru organizarea de noi alegeri şi a cerut Occidentului să nu condamne lovitura de stat "fără nuanţe".

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.