Joe Biden vrea să primească în Statele Unite de opt ori mai mulţi refugiaţi decât cel mai mic nivel istoric - impus de către Donald Trump la sfârşitul mandatului său, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ne confruntăm cu o criză de peste 80 de milioane de deplasaţi care suferă în lume”, a deplâns Joe Biden Joe, într-un discurs, la Departamentul de Stat, anunţând un decret prezidenţial care să permită ”creşterea primirii refugiaţilor la 125.000 în primul an fiscal complet” al noii administraţii, care începe la 1 octombrie.

15.000 DE REFUGIAŢI ÎN 2021

Noul preşedinte îşi respectă astfel promisiunea din campania electorală cu privire la prograul său de reinstalare, care priveşte doar 15.000 de persoane în anul bugetar în curs.

Acest număr istoric de mic a fost anunţat cu aproape o lună înainte de alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie, în care l-a înfrânt pe Donald Trump, care a făcut din lupta împoriva imigraţiei - atât legale, cât şi ilegale - una dintre priorităţile preşedinţiei sale.

În mandatul predecesorului său, democratul Barack Obama, erau primite în medie 100.000 de persoane pe an

Acest  program vizează doar refugiaţi selectaţi de către agenţiile de securitate şi de informaţii americane în tabere ONU din întreaga lume, cu scopul de a fi reinstalaţi în Statele Unite, în principal persoane vulnerabile şi în vârstă, văduve şi persoane cu deficienţe.

REFUGIAŢI LGBT

Joe Biden a subliniat că programul cu privire la reinstalare va proteja şi membrii comunităţii lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT).

”Ne vom asigura să promovăm drepturile acestor persoane, luptând împotriva incriminării penale şi protejând refugiaţii şi solicitanţii de azil” din această comunitate, a anunţat el în primul său discurs de politică externă, la Departamentul de Stat.

”Noi am oferit refugiu celor care fug din calea violenţei şi persecuţiei, iar exemplul nostru a determinatalte ţări să-şi deschidă uşa larg”, a declarat el.

Timp de ani de zile, Statele unite au primit mai mulţi refugiaţi decât toate celalelte ţări la un loc, însă Canada le-a depăşit în 2019, deschizându-şi uşa unui număr de peste 30.000 de migranţi, potrivit unor date ONU.

Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi Filippo Grandi a salutat acest anunţ.

”Acţiunea preşedintelui Biden va salva vieţi, pur şi simplu”, a subliniat el într-un comunicat.

”Acest lucru arată că forţa este ancorată în compasiune”, a adăugat el, în comtextul în care ONU estimează că numărul refugiaţilor primiţi în lume nu a fost niciodată atât de mic de 20 de ani, în pofida unui nivel-record al deplasărilor forţate, în mare parte din cauza pandemiei covid-19.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.