Washingtonul a a înscris pentru prima oară o grupare de adepţi ai supremaţiei albilor pe lista neagră a terorismului internaţional, cu scopul de a-şi arăta hotărârea în faţa acestei ”ameninţări”, deosebit de importante în Statele Unite, în pofida ambiguităţii reproşate adesea şefului statului american Donald Trump în acest subiect, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această măsură vizează o grupare intitulată ”Mişcarea Imperială Rusă” şi pe cei trei lideri ai acesteia - Stanislav Vorobiev, Denis Gariev şi Nikolai Truşcealov.

”Este prima oară când Statele Unite introduc pe această listă neagră a teroriţtilor adepţi ai supremaţiei albilor, ceea ce demonstrează cât de în serios ia Guvernul această ameninţare”, a anunţat luni coordinatorul luptei împotriva terorismului în cadrul Departamentului de Stat american Nathan Sales.

Un fost site al acestui grupuscul a fost interzis în Rusia din cauza extremismului, însă mişcarea nu este considerată ”teroristă” de către Moscova.

Washingtonul o acuză însă atât de faptul că ”furnizează un antrenament paramilitar unor neonazişti şi adepţi ai supremaţiei albilor” în două centre la Sankt Petersburg, cât şi de faptul că a format suedezi, care au pregătit apoi atentate în ţara lor, la sfârşitul lui 2016 şi începutul lui 2017.

Această mişcare monarhistă suţine că poate forma în lupta cu cuţitul şi în arte marţiale şi consideră o ”slăbiciune criminală ca un om modern din Rusia să nu fie un războinic”.

”Vrem să ne asigurăm că nu este în măsură să facă acelaşi lucru aici, în Statele Unite”, a avertizat Nathan Sales într-oconferinţă telefonică cu jurnalişti.

El a denunţat de asemenea implicarea acestei organizaţii - numită şi ”Legiunea Imperială” - alături de rebeli proruşi în Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.