Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a încercat miercuri să convingă Arabia Saudită să-şi ”normalizeze relaţiile” cu Israelul, aşa cum au făcut Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Bahrainul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secretarul de stat american a anunţat, după ce l-a primit pe omologul său saudit, prinţul Faisal bin Farhan Al Saud, că a evocat acordurile istorice dintre statul evreu şi cele două ţări arabe de la Golful Persic, semnate la jumătatea lui septembrie sub egida preşedintelui american Donald Trump.

”Ele contribue foarte mult la obiectivele noastre comune de pace şi securitate regionale”, a pledat el.

”Ele reflectă schimbări în curs într-o dinamică în regiune”, iar ”aceste ţări recunosc pe bună dreptate nevoia unei cooperări regionale în vederea contracarării influenţei iraniene şi favorizării prosperităţii”, a apreciat Pompeo.

”Noi sperăm ca Arabia Saudită să se gândească să-şi normalizeze şi ea relaţiile” diplomatice cu Israelul, a spus el.

Prinţul saudit, împreună cu care Pompeo a susţinut această conferinţă de presă, nu a abordat absolut deloc acest subiect.

Faisal bin Farhan s-a limitat să evoce ”ameninţări comune, inclusiv comportamentul destabilizator persistent al regimului iranian”.

O recunoaştere a existenţei Israelului de către Arabia Saudită ar constitui o adevărată cotitură în Orientul Mijlociu.

Israelul a aprobat miercuri construirea a 2.166 de locuinţe în coloniile din Cisiordania ocupată - prima undă verde de acest fel acordată după normalizarea relaţiilor diplomatice ale statului evreu cu Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Bahrain, două ţări arabe din regiunea Golffului Persic.

Aceste autoritzări pun capăt unei perioade de opt luni de ”îngheţare” efectivă a noilor construcţii în acest teritoriu ocupat de Israel şi intervin la mai puţin de o lună de la semnarea acordurilor de normalizare a relaţiilor diplomatice cu cele două ţări arabe.

EAU şi Bahrainul au încheiat la 15 septembrie, la Casa Albă, acorduri de normalizare a relaţiilor lor diplomatice cu Israelul, sub egida preşedintelui american în exerciţiu Donald Trump, devenind primele ţări arabe care recunosc Israelul ca stat, după Egipt în 1979 şi Iordania în 1994.

Palestinienii denunţă aceste acorduri drept o ”trădare” din partea celor două ţări arabe, pe care le acuză că pactizează cu statul evreu, fără să aştepte recunoaşterea Palestinei, statul la care apiră.

În trecut, soluţionarrea conflictului israliano-palestinian era considerată o condiţie prealabilă unei normalizări a relaţiilor Israelului cu ţările arabe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.