SUA au anunţat un termen limită pentru Turcia până la sfârşitul lunii iulie pentru a alege între achiziţionarea de avioane militare americane şi sistemul de rachete rusesc, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Patrick Shanahan, Secretarul Apărării din SUA, a anunţat ultimatumul într-o scrisoare transmisă omologului său turc, Hulusi Akar.
 
Turcia, susţine el, nu poate cumpăra atât avioanele F-35 americane cât şi sistemul de rachete S-400 al Rusiei.
 
Cei doi aliaţi NATO sunt implicaţi într-un conflict privind rachetele ruseşti de mai multe luni.
 
SUA argumentează că sistemele Rusiei nu sunt compatibile cu sistemele defensive ale NATO şi reprezintă o ameninţare la adresa securităţii şi doreşte ca Turcia să cumpere avioanele sale Patriot.
 
Turcia s-a angajat să cumpere 100 de rachete Patriot şi a investit masiv în programul F-35, companiile din Turci construind 937 de piese ale avioanelor.
 
Shanahan susţine în scrisoarea sa că SUA sunt „dezamăgite” să audă că soldaţii turci au fost trimişi în Rusia pentru a se antrena cu sistemul S-400.
 
„Turcia nu va primi avioanele F-35 dacă va cumpăra rachetele S-400. Încă mai aveţi posibilitatea de a vă răzgândi”, a afirmat el.
 
„Nu dorim să avem avioanele F-35 în proximitate de rachetele S-400 din cauza abilităţii de a înţelege profilul F-35 a acelei bucăţi de echipament”, a precizat Shanahan.
 
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat marţi că ţara sa este „determinată” să meargă mai departe cu achiziţia rachetelor S-400.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.