Statele Unite au impus vineri sancţiuni ample legate de drepturile omului asupra a zeci de persoane şi entităţi din China, Myanmar, Coreea de Nord şi Bangladesh şi au adăugat compania chineză de inteligenţă artificială SenseTime Group pe lista neagră a investiţiilor, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Canada şi Regatul Unit s-au alăturat Statelor Unite pentru a impune sancţiuni legate de încălcările drepturilor omului în Myanmar, în timp ce Washingtonul a impus şi primele noi administraţia preşedintelui Joe Biden şi a vizat, printre altele, entităţile militare din Myanmar, în acţiuni de marcare a zilei drepturilor omului.

”Acţiunile noastre de astăzi, în special cele în parteneriat cu Regatul Unit şi Canada, transmit un mesaj că democraţiile din întreaga lume vor acţiona împotriva celor care abuzează de puterea statului pentru a provoca suferinţă şi represiune”, a spus secretarul adjunct al Trezoreriei, Wally Adeyemo.

Misiunea nord-coreeană de la ONU şi ambasadele Chinei, Myanmarului şi Bangladeshului la Washington nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Biden a adunat săptămâna aceasta peste 100 de lideri mondiali la un summit virtual şi a făcut o pledoarie pentru consolidarea democraţiilor din întreaga lume, numind protejarea drepturilor şi libertăţilor în faţa autoritarismului în creştere ”provocarea definitorie” a erei actuale.

Departamentul Trezoreriei SUA a întreprins o serie de măsuri de sancţiuni săptămâna aceasta pentru a marca summitul.

Trezoreria a adăugat vineri compania chineză de inteligenţă artificială SenseTime pe o listă de ”companii chineze din complexul militar-industrial”, acuzând-o că a dezvoltat programe de recunoaştere facială care pot determina etnia unei ţinte, cu un accent special pe identificarea etnicilor uiguri. Drept urmare, compania va intra sub interdicţie de investiţii pentru investitorii americani.

SenseTime este aproape de a vinde 1,5 miliarde de acţiuni într-o ofertă publică iniţială (IPO).

După ştirile despre restricţiile Trezoreriei de la începutul acestei săptămâni, compania a început să discute despre soarta ofertei planificate, de 767 de milioane de dolari, cu bursa de valori din Hong Kong, au declarat două persoane cu cunoştinţe directe despre această problemă.

Experţii ONU şi grupurile pentru drepturi estimează că peste un milion de persoane, în principal uiguri şi membri ai altor minorităţi musulmane, au fost reţinute în ultimii ani într-un vast sistem de lagăre din regiunea de vest a Chinei, Xinjiang.

China neagă abuzurile din Xinjiang, dar guvernul SUA şi multe grupuri de drepturi spun că Beijingul comite genocid acolo.

Trezoreria a declarat că impune sancţiuni asupra a două entităţi militare din Myanmar şi a unei organizaţii care furnizează rezerve pentru armată.

Direcţia Industriilor de Apărare, una dintre entităţile vizate, produce arme pentru armată şi poliţie care au fost folosite într-o represiune brutală împotriva oponenţilor loviturii de stat din 1 februarie.

Trezoreria a vizat, de asemenea, patru miniştri şefi regionali, inclusiv Myo Swe Win, care conduce administraţia juntei în regiunea Bago, unde Trezoreria a declarat că cel puţin 82 de persoane au fost ucise într-o singură zi în aprilie.

Canada a impus sancţiuni împotriva a patru entităţi afiliate guvernului militar din Myanmar, în timp ce Regatul Unit a impus noi sancţiuni împotriva armatei.

Myanmarul a fost cufundat în criză atunci când armata l-a răsturnat pe liderul Aung San Suu Kyi şi guvernul său la 1 februarie, declanşând proteste zilnice în oraşe şi lupte la graniţele dintre militari şi insurgenţii minorităţilor etnice.

Forţele juntei care încearcă să zdrobească opoziţia au ucis peste 1.300 de oameni, potrivit grupului de monitorizare al Asociaţiei de Asistenţă pentru Deţinuţii Politici (AAPP).

Trezoreria a trecut, de asemenea, pe lista neagră Procuratura Centrală din Coreea de Nord, împreună cu fostul ministru al securităţii sociale şi recent numit ministru al Forţelor Armate Populare Ri Yong Gil, precum şi o universitate rusă pentru facilitarea exportului de muncitori din Coreea de Nord.

Coreea de Nord a cerut de multă vreme ridicarea sancţiunilor americane şi internaţionale impuse pentru programele sale de arme şi a denunţat criticile americane la adresa istoricului său în domeniul drepturilor omului ca dovadă a unei politici ostile împotriva sa.

Administraţia Biden a cerut în mod repetat Coreei de Nord să se angajeze într-un dialog cu privire la programele sale nucleare şi de rachete, fără succes. De asemenea, Departamentul de Stat al SUA a interzis vineri unor 12 persoane să călătorească în Statele Unite, între care se află oficiali din China, Belarus şi Sri Lanka.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.