Exerciţiile militare comune dintre Statele Unite şi Filipine sunt de lungă durată, ”pur defensive” şi au scopul de a menţine pregătirea forţelor şi securitatea regională, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Declaraţia a venit ca răspuns la solicitarea unui comentariu după ce Ministerul Apărării din China a cerut vineri, Manila, să retragă sistemele americane de rachete intermediare Typhon.

Lansatoarele Typhon, parte a strategiei SUA de consolidare a arsenalului de arme anti-navă în Asia, pot lansa rachete multipurpose pe distanţe de mii de kilometri.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

”Desfăşurările temporare ale capabilităţilor de rachete americane în Filipine sunt un răspuns la ameninţările în creştere, având scopul de a menţine pregătirea forţelor şi de a asigura securitatea şi stabilitatea regională pentru toţi,” a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Acesta a adăugat că ”aceste sisteme americane sunt proiectate să fie înarmate convenţional şi nu sunt destinate utilizării cu încărcături nucleare.”

Tensiuni între Filipine şi China privind desfăşurarea sistemelor Typhon

Beijingul a desfăşurat rachete balistice cu rază medie şi intermediară care pot acoperi până la 3.000 km (1.800 mile) sau 5.000 km în cazul celor capabile să transporte atât încărcături nucleare, cât şi convenţionale, şi continuă să dezvolte şi să amplaseze astfel de sisteme, potrivit declaraţiei oficialului american.

Ministerul Apărării din China a acuzat Filipine că a încălcat promisiuni anterioare prin introducerea sistemului de rachete Typhon, pe care l-a descris drept ”o armă strategică ofensivă.”

Manila a respins acuzaţiile Beijingului, susţinând că sistemul de rachete Typhon este destinat exclusiv apărării şi că Filipine nu a promis niciodată retragerea acestuia.

Sistemul Typhon este echipat cu rachete de croazieră Tomahawk, capabile să lovească ţinte din China sau Rusia de pe teritoriul Filipinelor, precum şi cu rachete SM-6, care pot atinge ţinte aeriene sau navale aflate la o distanţă de peste 200 km (120 mile).

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.