Statele Unite desfăşoară o navă de război de tip distrugător şi avioane de vânătoare de tip F-35 şi F-16 în Orientul Mijlociu, cu scopul de a descuraja Iranul să confişte ambarcaţiuni la Golful Persic, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La 5 iulie, o navă iraniană a încercat să confişte în mod ilegal două nave comerciale, în Strâmtoarea Ormuz şi la Golful Oman”, a denunţtat luni o purtătoare de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh.

Ea aminteşte că forţe iraniene au deschis focul asupra unuia dintre cele două petroliere.

”Având în vedere această ameninţare continuă şi în coordonare cu partenerii şi aliaţii noştri, Departamentul (american al Apărării) creşte prezenţa şi capacitatea (americane) de supraveghere a Strâmtorii Ormuz şi apelor din zonă”, a anunţat ea.

Reprezentanta Pentagonului îndeamnă Teheranul ”să înceteze imediat aceste acţiuni de destabilizare care ameninţă libera circulaţie comercială pe această cale navigabilă strategică”.

Vineri, un oficial de rang înalt de la Pentagon a evocat trimiterea la Golful Persic de către Statele Unite a unui avion de sprijin aerian apropiat care să aibă la bord ”muniţie care poate fi folosită împotriva unor vapoare rapide şi ţinte în mişcare”, pentru a răspunde, astfel, unor ”atacuri rapide ale unor ambarcaţiuni” observate.

Marina americană (US Navy) anunţa la începutul lui iulie că s-a opus confiscării a două nave petroliere în apele internţaionale, în largul Omanului.

Armata iraniană a confiscat, la sfârşitul lui aprilie, la Golful Oman, un petrolier care naviga sub pavilionul Insulelor Marshall care se îndrepta către Statele Unite.

Ea a confiscat, o săptămână mai târziu, un petrolier sub pavilionul Panama, care tranzita Strâmtoarea Ormuz.

Statele Unite critică cu regularitate acţiunile Iranului în această zonă maritimă.

Incidente s-au multiplicat în apele Golfului Persic, o zonă maritimă crucială în transportul mondial al petrolului, începând din 2018, când Donald Trump a retras Statele Unite din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian şi a reimpus Republicii islamice sancţiuni vizând petrolul petrolier.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.