Cinci foşti poliţişti din Memphis au fost acuzaţi, marţi, în faţa unui tribunal federal, de încălcarea drepturilor civile ale automobilistului de culoare Tyre Nichols, pe care l-au bătut până la moarte, după un control în trafic, ulterior implicându-se în muşamalizarea situaţiei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ofiţerii, într-un rechizitoriu cu patru capete de acuzare întocmit de un mare juriu federal, sunt acuzaţi că au ascuns înregistrările cu camera de corp ale agresiunii şi că şi-au minţit superiorii.

Acuzaţia federală este separată de acuzaţiile de crimă de gradul al doilea, agresiune agravată şi comportament oficial necorespunzător aduse anterior de procurorii locali în instanţa statului Tennessee împotriva foştilor ofiţeri, toţi afro-americani.

Biroul procurorului districtual din comitatul Shelby a declarat că merge mai departe cu cazul de stat şi a salutat asistenţa guvernului federal, adăugând că este puţin probabil ca cele două anchete penale să se intersecteze.

Înregistrările video ale camerelor de luat vederi purtate de Poliţie şi ale unei camere montate pe un stâlp de electricitate au surprins imagini cu cei cinci ofiţeri lovindu-l pe Nichols cu picioarele, pumnii şi bastoanele, stropindu-l cu spray cu piper şi trăgând cu un pistol cu electroşocuri în urma unui control în trafic din 7 ianuarie.

Nichols, în vârstă de 29 de ani, aspirant la statutul de fotograf şi pasionat de skateboard, care locuia cu mama şi tatăl său vitreg şi lucra pentru FedEx, a putut fi auzit strigând după mama sa în timpul bătăii şi implorând: "Nu am făcut nimic. ... Încerc doar să mă duc acasă".

A fost spitalizat după întâlnire şi a murit trei zile mai târziu.

Calvarul a reînnoit o dezbatere naţională de lungă durată privind nedreptatea rasială şi brutalitatea poliţiei.

Preşedintele american Biden a citat cazul lui Nichols în apelul său la reforme ale Poliţiei în timpul discursului său despre starea Uniunii din februarie, părinţii lui Nichols fiind prezenţi ca invitaţi la discurs.

Învinuirile federale susţin că ofiţerii au încălcat drepturile civile ale lui Nichols în timpul agresiunii în sine, precum şi prin faptul că nu au intervenit pentru a o opri, nu i-au acordat primul ajutor ulterior şi au ascuns agresiunea de personalul medical de urgenţă.

Fiecare dintre cele două acuzaţii de încălcare a drepturilor civile este pasibilă de o pedeapsă maximă de închisoare pe viaţă dacă ofiţerii sunt condamnaţi, a declarat Kevin Ritz, procurorul federal pentru Districtul de Vest din Tennessee, în cadrul unei conferinţe de presă.

Celelalte două capete de acuzare se pedepsesc fiecare cu până la 20 de ani de închisoare. Acestea îi acuză pe ofiţeri că au minţit superiorii şi anchetatorii cu privire la ceea ce s-a întâmplat. De asemenea, ei sunt acuzaţi că au încercat să muşamalizeze agresiunea, îndepărtând sau întorcând camerele de supraveghere corporală în momente cruciale şi fabricând o versiune conform căreia Nichols a încercat să le ia armele şi "a fost atât de puternic încât a ridicat doi ofiţeri în aer".

"Tyre Nichols ar trebui să fie în viaţă astăzi. Nimeni din această ţară nu ar trebui să fie nevoit să îngroape o persoană dragă din cauza violenţei Poliţiei", a declarat Kristen Clarke, care conduce divizia pentru drepturi civile a Departamentului de Justiţie al SUA, în faţa jurnaliştilor.

Avocatul specializat în drepturile civile Ben Crump, care reprezintă familia Nichols, a mulţumit Marelui Juriu "pentru că a afirmat ceea ce ştim deja în inimile noastre, că ofiţerii de poliţie l-au ucis cu brutalitate pe Tyre Nichols şi că acest lucru a fost nejustificat, inutil şi neconstituţional".

Cei cinci foşti ofiţeri - Tadarrius Bean, Demetrius Haley, Emmitt Martin III, Desmond Mills Jr. şi Justin Smith - au pledat nevinovaţi în februarie la acuzaţiile statului, după ce au fost concediaţi de la Departamentul de Poliţie din Memphis.

Iniţial, Poliţia a declarat că Nichols a fost tras pe dreapta pentru conducere imprudentă, dar şeful poliţiei oraşului a declarat ulterior că motivul opririi a fost nefundamentat.

Se aşteaptă ca inculpaţii să se prezinte pentru prima dată în instanţă pentru acuzaţiile federale în zilele următoare, a declarat Ritz.

Avocatul apărării Michael Stengel, care îl reprezintă pe Haley, a declarat că clientul său va pleda nevinovat şi se va apăra în instanţă.

"Acuzaţia este dezamăgitoare, dar nu surprinzătoare", a declarat Stengel într-un e-mail.

William Massey, un avocat care îl reprezintă pe Martin, a declarat într-un e-mail: "Ne aşteptam la ea şi suntem pregătiţi să mergem mai departe".

Avocatul Blake Ballin, care îl reprezintă pe Mills, a declarat că inculparea federală "nu schimbă poziţia domnului Mills... (el) va continua să se apere împotriva tuturor acuzaţiilor”.

În iulie, Departamentul de Justiţie a deschis o anchetă civilă separată pentru a stabili dacă Departamentul de Poliţie din Memphis s-a angajat într-un "model sau practică" neconstituţională de forţă excesivă şi discriminare rasială”.

Oficialii au declarat că ancheta va include o analiză a rapoartelor conform cărora ofiţerii au fost implicaţi în oprirea disproporţionată a automobiliştilor afro-americani pentru infracţiuni minore în oraşul majoritar de culoare, cum ar fi un far spate stricat.

Departamentul de Justiţie a primit mai multe rapoarte privind utilizarea excesivă a forţei de către ofiţerii din Memphis, inclusiv în cazuri în care persoanele sunt deja imobilizate sau se află în custodia Poliţiei. Departamentul a organizat întâlniri cu comunitatea în cadrul acestei anchete civile, a declarat Clarke.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.